Mina första dagar
29 augusti. Efter uppvaknandet från min nap, bestämmer jag mig för att ta mig ut på gatan. Det är dags att börja utforska! Det första som slår mig, igen, är den varma luften. Men jag har förberett mig och bytt om till sommarklänning, och börjar promenera ner mot vattnet. Jag går genom parken som är precis bredvid mig. Där sitter flera män på olika ställen. Vissa filosoferar, andra läser. Jag tänker att så där vill jag också sitta. Jag blir så glad och harmonisk av offentliga platser där man ges möjlighet att koppla av. Det är som om alla individer som sitter själva har en gemenskap.Jag kommer ut genom parken och når lyxmärkesgatan. Jag bor egentligen på den också, men i och med att den är så lång, så skiljer den sig mycket åt beroende på vilken del av den man befinner sig. Vid änden finner jag klocktornet, och det mest signifikanta för Hong Kong vill jag nästan påstå, skylinen från Kowloon med överblick över HK Island. Det är dock en mulen dag, åskan och regnet är påväg, det känns i luften. Men jag ville ändå få en glimt av den, så att jag har gjort det uppenbara. Kontoret ligger precis här vid Kowloons pir, i ett shoppingcenter. Jag har hört från kollegor i Danmark att det kan vara ganska svårt att hitta rätt innan man vet vart man ska, så därför rekar jag vart ingången är. Det känns skönt att ha koll på det inför måndagen. Jag klockar även tiden det tar för mig att gå, och lär mig hur jag ska gå. I och med att vägarna är stora här, finns det bättre och sämre sidor att gå på för förmågan att korsa vägarna. Det kommer ta mig ca 20 minuter, även om det denna dag tar något längre. Funderar lite kring hur jag ska klara mig till kontoret utan svettpåslag, men saken är den att det kommer knappast bli smidigare att ta någon lokaltrafik heller, för då behöver jag också gå en bit. Tiden får avvisa, men kommer i alla fall börja med promenad. Jag tycker ju om det!Innan jag går upp till lägenheten så tar jag mig en första tur till mataffären. Det finns en liten butik ett kvarter bort. Vad jag har hört innan så är importerade produkter dyra. Det både stämde och inte stämde. Mjölken är fasansfullt dyr, en liter ligger på ca 30 HK dollar, vilket motsvarar ca 37 SEK... Cola på den andra sidan var billigare, i alla fall än i Danmark (där jag har fått stå ut med sockerskatt det senaste året). Annars fanns mycket av det som jag känner till. Jag hittade pasta, köpte en stor burk havregryn så jag kan göra gröt till frukost, och en del nudlar. Bröd är nog svårare, får se hur jag löser det. Men det största är nog proteinet. Jag har blivit uppmanad att inte köpa kinesiskt kött, för de ska inte ha den bästa djurhållningen, utan istället importerad. Men som det är nu har jag inte ens tittat på köttutbudet för mycket känns som hela bitar, inte filéer etc. som vi är vana vid. Jag önskar att äta mer vegetariskt, och tofu har de en hel del. Det är ju bra, men jag måste dock erkänna att jag, ett, inte är så bra på att tillaga den, det blir geléigt och svampigt samt två, jag är inte helt förtjust i smaken.. Men jag ska jobba på det! För ost verkar inte vara vanligt heller. Men, to be continued...!Efter denna tur tar jag mig hem, äter nudlar, ser en film och somnar gott i sängen. På grund av förkylningen som jag har känner jag att det är bättre att vila upp mig, jag har ett helt år på mig att utforska staden. Dessutom har det har varit ett långt och märkligt dygn. Utsikten från mitt fönster30 augusti. Ytterligare en anledning till varför jag ville lägga mig tidigt igår, är för att jag denna fredag har en fika inplanerad. Den är kl. 10 med SWEA international, ett nätverk för svenska kvinnor som bor utomlands. Och det är på HK Island, vilket innebär att jag ska göra min första tripp dit! I inbjudan stod det att det rekommenderades att ta taxi från central för det ligger i Mid Level, som är ett distikt mellan havsnivån och Victoria Peak (högsta punkten). Jag tänker, jaja, hur svettig kan jag bli? Det är bara 1,4km! Jag har tid, och som jag sa, jag gillar att gå! Sagt och gjort. Att tilläggas är att det denna morgon regnar, det är 28 grader, och det är backigt! Jag har förstått att det är uppför, men att det ska vara såhär uppför. Det kan sägas att det är ett bra träningspass. Och jag kommer inte fram som mitt mest fräschaste jag, haha.. Men alla är supergulliga. Många är imponerade att jag är här trots att jag enbart befunnit mig i staden ett dygn, haha. De allra flesta har flyttat till HK för att deras män har fått någon fin position här, många är omkring 40-ish och har själva inget arbete. Det gör att många aktiviteter är på vardagar dagtid, men de säger ändå att vissa saker pågår under kvällstid. Och det är härligt att vara del av ett community, och veta att det finns några att umgås med. Så jag har nu lämnat in min ansökan om medlemskap. På vägen ner (som går mycket enklare än uppvägen) så tänker jag att det är detta som är det viktiga när man flyttar. Att hitta knytpunker där man finner sig själv i ett samband och i ett socialt utbyte. Jag är glad att jag kastar mig ut och greppar tag om sådana möjligheter, för jag känner på mig att om jag inte hade haft den fikan, utan skulle vara själv i fyra dagar innan jobbet startade, så hade jag gått aningen bananas. Istället känner jag nu att nu har jag gjort mitt första lilla sociala intryck i staden.På vägen ner passerar jag botaniska trädgården och en appark (som jag tror är en del av zooet). Jag vandrar genom soho och de mer internationella gatorna, som jag har läst mig till ska vara ställena där allt händer. Jag hittar ett hippt ställe som serverar avokadomacka där jag äter lunch innan jag rör mig hemåt igen, till min sida av stan. Tillbaka på Kowloon så provar jag en ny mataffär, som bekräftar ungefär samma sak som gårdagens besök. Inser också att soya mjölk är högrepresenterat här. Men fann tillslut även mandelmjölk, ska testa och se om det kan ersätta den vanliga. Jag tar mig även för att inhandla frukt, på fruktmarknaden. Hamnar på en sidogata till mig, där jag inser att hela gatan är fylld med frukt- och grönsaksförsäljare. Det gör mig så glad, då kan jag i alla fall handla det! Det enda problemet är att jag inte förstår skyltarna och få av dem förstår engelska... Men jag mjukstartar och köper från de båsen där de redan har färdigportionerat varorna och prissatt detta. Skönt, haha! Med tiden så ska jag arbeta mot att våga mer och mer, men för nu så känner jag mig som en utböling som är jobbig. Det är inte så många turister och internationella i mitt område, så det är väldigt uppenbart att jag inte har ursprung därifrån. Jag känner mig alldeles för grön nu för att våga mig på något drastiskt. Men får i alla fall med mig morötter, tomater och koriander hem. Med detta gör jag en gryta med tofu (som inte heller denna gången blir så lyckad smak och konsistentmässigt, haha).31 augusti. Igår så kände jag mig inte alls påverkad av tidszonerna. Men jag inser att jag nog är det lite ändå, för när jag ska vakna känns det som mitt i natten vid kl. 9. Jag somnar om och får tvinga mig själv att inte somna igen när jag vaknar vid kl. 11 (samma sak händer på söndag). Men från och med måndag kommer ju kroppen att tvingas att vakna 7.30 HK-tid, så då kommer den förhoppningsvis bli omställd. För som det är nu är det inte jobbigt med tidsomställningen, sova länge på helger är ju okej. Det som jag tycker känns mest märkligt är att klockan är så lite med alla jag kommunicerar med hemifrån! Att de har hela dagen framför sig när jag börjar känna att den lider mot slutet. Men jag antar att vi kommer vänja oss vid det också. Jag kommer antagligen ha båda klockslagen i huvudet.Denna lördag händer det inte mycket. Jag ligger kvar i sängen, äter lång frukost, skriver, löser melodikrysset halvt och packar upp det sista. Nu är alla resväskor uppackade, och det gör så mycket för hemkänslan i lägenheten. Jag har en bokhylla där jag har ställt många av mina tillhörigheter, det är den jag ser från sängen. Det gör att min bostad känns mycket mer min. Men det känns även skönt att ha en slapp dag, det har man ju som vanligast i sitt hem. Jag börjar mer och mer ställa mig in på och se mig själv som boende i Hong Kong det kommande året, på ett sätt som man först kan göra när man har nått destinationen.