...SAFTKOK...

...i stan igår kväll. Rabarbern hade jag med mig från skärgården i måndags.Vi är ingen saft dricker familj. Köper sällan saft. Senast tror jag att det var från Ikea, deras lingonsaft som Puff gillar. Kan det har varit i November förra året. Kokar jag saft själv så brukar det däremot gå åt väldigt snabbt. Lingonsaften har jag halva flaskan kvar.Tänkte bjuda på min super enkla Rabarbersaft recept.  Här anpassar du resten av ingredienserna efter hur mycket Rabarber du har. Nu hade jag ca. 1 kilo Rabarber och då tar jag ungefär lika mycket vatten. I det här fallet ca 1 liter. Sköljer stjälkarna och kär i ungefär 1 cm långa bitar. När jag kokar saft bryr jag nig inte om att skala. Frukt krafset har man ju ändå inte kvar till annat. Kokar så där 15 minuter. Bitarna ska ha löst upp sig lite. Försöker att inte röra runt för att saften inte ska bli grumlig. När allt kokat klart silar jag av. Använder en vanlig finmaskig sil men har du riktig saftstativ med silduk använder du den. Då kan man krama ur lite extra saft när allt runnit klart. Pressa däremot inte i silen för då då du med massa fruktkött i saften. Brukar låta allt rinna av i 20-30 minuter. Nu är det dags att mäta av den färdiga saften och koka upp den igen med socker. Brukar ta ca 6 dl socker till 1 liter avrunnen saft. Koka upp och skumma av. Klart.Ska du förvara saften i kylen/svalen så brukar jag använda gamla flaskor som jag steriliserar en halvtimme i ugnen på 150 grader och kokar kapsylerna i 15 minuter i lite vatten på spisen. Häll upp saften på dom varma flaskorna och skruva på kapsylerna på en gång. Håller garanterat ett par månader fast oftast är den uppdrycken redan långt innan. Du kan också frysa saften om du vill ha längre hållbarhet eftersom den inte innehåller någon konserverings medel. Brukar då frysa in i små glasburkar som jag inte fyller helt för att dom inte ska spricka i frysen när innehållet vidgas.Vill du göra riktigt lyxig saft kan du koka med en vaniljstång och ta i en liten bit Rödbeta. Nu har du rosa rabarbersaft med smak av vanilj. Nu hade jag varken vanilj eller rödbeta hemma men gott blir det i alla fall./B