Recept: Nyttig granola
Jippi, äntligen fredag! Och jag är tillbaka i Köpenhamn. Väldigt skönt att vara på en plats där man har alla sina grejer och rutiner även om det är superkul att vara i Stockholm. Jag sitter vid vårt matbord och skriver från min data vars tangentbord har börjat lägga av. För någon dag sedan började bokstaven d att bråka. När jag tryckte på knappen hände liksom ingenting. Så nu klistrar jag in bokstaven varje gång jag behöver använda bokstaven - sjukt irriterande. Johannes ska hjälpa mig att skruva isär datorn och sätta ihop tangentbordet igen, snälla håll tummarna för att den lilla tangenten vill börja jobba med mig igen. Annars blir det att fixa nytt tangentbord eller lämna på reparation, men de brukar vara ganska kostsamt vilket betyder att jag kanske behöver köpa en ny data. Okej, nog om min tangent-problem.. Jag kikade in här för att dela med mig av ett recept på en nyttig granola. Jag älskar granola och svängde ihop en batch till mamma igår som jag lämnade i skafferiet innan jag åkte hem igår. Ångrar lite att jag inte tog med mig nått till Köpenhamn - men får se till att göra en till här. Granola med hasselnötter och kokos5 dl havregryn 2 dl solroskärnor 1 dl pumpakärnor 2 dl riven kokos2 dl hasselnötter3 msk smält kokosolja1-2 msk flytande honung Valfri torkad frukt (jag tog tvä nävar torkade mullbär och dadlar)Sätt på ugnen på 170 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Hacka hasselnötterna och blanda tillsammans med havregryn, solroskärnor, pumpakärnor och kokos i en bunke. Blanda ner den smälta kokosoljan och honungen och blanda runt ordentligt. För att granolan ska kunna rostas är det viktigt att inte hälla ut för mycket på din plåt - mängden i detta recept bör göras på två plåtar. Sprid ut halva blandningen på plåten och sätt in i ugnen. Låt granolan rostas i ca 20 minuter och ta ut den minst 2 gånger för att röra om. Själv litar jag aldrig exakt på gradantal på ugnar - för alla funkar ju faktiskt lite olika. Vissa ugnar är tex olika varma i olika delar - så se till att hålla koll på din granola. När granolan ser gyllene ut, smaka och ta ut den om du är nöjd. Låt svalna någon innan du blandar ner din torkade frukten. Glöm inte att rosta den andra halvan :) Jag gav ju min granola till mamma - kanske kan du göra likadant och ge iallafall halva granolan till nån du tycker om? Har du ingen fin burk kan du hitta någon gammal glasburk, tömma den och låta ligga i varmt vatten med diskmedel så kommer etiketten att enkelt ramla av och du har en perfekt burk att förvara din egna granola i. Har ni gjort hemmagjord granola? Vad hade ni i? Glöm inte hålla koll på granolan och röra runt den ett par gånger. Titta så vackert det blev ! Glöm inte att förvara förslutet (om du inte gillar seg och mjuk granola..)