Idas Bakskola: saffransbullar med vit choklad och philadelphia
Det lackar mot jul, minsann! Fram med pepparkaksdegar (ska ta det i ett annat inlägg) och pyttepåsar med saffran och kastruller vi kan bränna fast kolan i. HURRA! Först ut, saffransbullar. Ursprungsinlägget hittar ni som vanligt här! Vi behöver: 50 gram jäst 5 dl mjölk (3%) (jag har mellanmjölk pga alltid mellanmjölk. Vet inte om det spelar roll men det gör det säkert inte. Och hade det gjort det vet jag ändå inte om det!) 120 gram äkta smör (ja. Smör. Vet inte om det innebär "inte margarin" eller något annat. Jag hade smör. Arlas, om det är relevant.) 2 paket saffran 1,5 dl socker 0,5 tesked salt Vetemjöl special (ospecificerad mängd. Jag hade vanligt vetemjöl. Såklart. Det är ju jag.) (Om någon vet var jag kan få tag i 5 kilos vetemjöl special, skicka ett meddelande.) Och till philadelphia-smeten: 150 gram philadelphia 200 gram vit choklad Rumstempererat smör Topping: Mer smör Socker What to do when we do it Jahopp, vi börjar väl med själva bullarna! * Smula ned jäst i en bakbunke. * Smält smöret i en kastrull, häll därefter i mjölken och värm hela kalaset till 37 grader. Ish. Inte mer än så i alla fall. Fingervarmt. Bränns det är det överkokt. * Häll vätskan över jästen och vispelivispa alltihop så jästen löser upp sig. * Däng i saffran, socker och salt. * Gör den där vispgrejen igen. * Häll på mjöl. Ingen fingervisning alls om hur mycket. Det ska i alla fall i lite grann i taget i den lelle bakmaskinen i ca 10 minuter tills det är klart. * "Klart" är när det inte är för mycket "för då blir de torra". Något som är ganska svårt att åtgärda EFTERÅT. Så att säga. * "Klart" om man frågar mig (som ju är lite av ett proffs ändå) är när man tror att degen är för kladdig, så känner man på den och då klibbar den mot fingret men lämnar inget kladd. Fattar ni? Den fäster lite grann men inte helt mot fingret. * Jäs hela skiten under bakduk i 40 minuter. Under tiden kan vi göra chokladsmeten: * Smält den vita chokladen i vattenbad. * Inte. * Mikra den. * Fun fact: övermikrad vit choklad ser ut som en grillad marshmallow. * Blanda den bitvis lite övergrillade, men smälta - precis enligt plan, chokladen med philadelphiaosten. Tillbaka till degen: * Kavla ut degen till en platt platta. * Smörj på smör. * Mikra smöret lite pga svårt annars. * Mikra lite för länge. * Bred ut det bitvis väldigt väldigt VÄLDIGT mjuka smöret över hela plattan. * På med chokladsmeten uppanpå det. Det är nu det blir kul. "Kul". För att följande: "Vik sedan ihop degen och skär i bred remsor som du delar som ett par byxor. Tvinna ihop till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller gör som jag och lägg dem i engångs aluminiumformar." Då ser de tydligen ut såhär sen. Tadaa! Hur.... alltså.... vänta. Vi missar steg här nu. HUR ska jag få en degbyxa att se ut sådär? Va?! Jag behöver STÖD i att tvinna en bulle, hur kan ni lägga såna här krav på mig?! Nåväl. Frukta icke! För jag har råkat se ett annat bra tips på Instagram förstår ni. * Vik den nedre delen av degen halvvägs upp över fyllningen. * Vik den övre delen av degen över den redan vikta delen, dvs ni är det tre lager av bulldeg. Fattar ni? Inte? Synd för er. * Skär remsor av degen. * Tvinna, rulla ihop till en bulle. Enkelt. * Det är inte alls enkelt. * Och förutom att vara väldigt o-enkelt är det även kladdigt. Jätte. Jätte. Jätte. Kladdigt. Sannolikt pga det där lite översätta smöret. Kanske. SKITSAMMA. Det är kladdigt! * Just det, sätt igång ugnen. Kanske borde sagt det tidigare. 225 pickadoller. Nu kan det se ut såhär. Känsliga tittare varnas. Det här är ändå en "bra" plåt. En pytteliten miss i beräkningen när man gör den där vikningen visar sig vara att HELSIKE vad stora bullarna blir. Hela dagsbehovet av kalorier finns i en enda bulle. Grattis! * Grädda i 7-8 minuter (i min ugn. Eller grädda i er egen, tack, men i min ugn tog det 7-8 minuter). * Smält smör. * Doppa le absurdoir gigant bulle i smör (jag kan ha svängt mig med vissa påhittade utländska uttryck där) och därefter i socker. Utifall att du inte tyckte storlek och fyllning var tillräckligt. *Ät. * Repetera. Nästa gång: pepparkaka! HEJ