Idas bakskola: russinbröd

Det är återigen dags. Storbagar'n står redo med vispar, skålar och en ängels tålamod för att denna gång presentera ett matbröd. Varmt, hjärtligt och innerligt välkomna.  Att plocka fram ur skåp och lådor om du ska göra 3 bröd:(Receptkälla. Inte för att ni behöver den, jag är ju här!)# 50 gram jäst (so far, so good)# 567 gram ljummen mjölk, ca 5,5 dl. Nej, jag skämtar inte. Jag kan liksom inte låta bli att undra här, vilket är mest exakt? 567 gram eller ca 5,5 dl? Spelar det någon roll om det är röd eller grön mjölk? Väger de olika? Är Arlas tyngre än ICAs? Så många frågor. # 22 gram honung, eller ca 1 msk. Återigen. Vad händer om jag råkar ha i 24 gram honung? Eller 19? Kommer mina bröd halka ut ur ugnen på ett lager av smält honung? Kommer mina bröd drabbas av diabetes? Kommer de torka ut i sorg över att 3 gram saknades?# 2 tsk salt (TACK, äntligen lite normalitet! Här kan INGET gå fel!)# 250 gram russin. # 707 (here we go again) gram mjöl (ca 11,5-12,5 dl)* ja, det är en fotnot här. Angående den högst exakta men ändå på en deciliter olika mängden mjöl. * Här kan ni alltså läsa mer om varför den exakta mjölmängden inte är exakt, och varför.Herregud. Jag är redan trött. Att göra: # Blanda ihop jäst tillsammans med lite av den ljumma mjölken. Exakt hur stor liten mängd av den exakta totala mängden är oklart.# Häll i typ allt annat utom 707-eller-nåt gram mjöl och blanda. # Häll i 707 gram, eller 11,5-12,5 dl beroende på faktorerna i ovanstående fotnotslänk, mjöl och blanda.    Förenklat: häll i lite mjöl några gånger och se vad som händer. # När bakmaskinen degat runt degen i 300 år är den klar när den släpper från kanterna av bunken. # Häv ut degen på mjölat bakbord. Vet inte om det är mjöl från högst eventuella 707 gram eller om det här ska tillkomma okänt antal gram (som för övrigt kan variera beroende på om du befinner dig här eller i regnskogen, lite har jag allt lärt mig av fotnoten). Jag gjorde vad jag gör bäst, jag höftade!# "... knåda igenom till en smidig och stark deg (ca 10 minuter)". # Ställ ett 10-minuterslarm och knåda på. # "Mammaaaa! Jag är färdig! Jag har bajsat!" # Stäng av tidtagningen med ungefär 7 minuter kvar och tänk att "hur jäkla stor roll kan det egentligen spela?"# Lägg degen i en smord bunke, lägg plast över och gå och lär barnet torka sig själv efter toalettbesöket. # Vänta i 60 minuter medan degen jäser. # Släng under tiden bort grunden till en surdeg som någon tagit fram ur frysen men inte orkat ta hand om, så den numera inte bara är sur utan möglig också. # "Du-du-du-du-du du-du-du-du-du dudu dudu dudu"# Glassbilshelvete.# Le vänligt mot glassbilschauffören medan du till ditt barn mellan sammanbitna tänder väser "efter den här gången vill jag inte höra ett enda tjat NÅGONSIN mer om den där glassbilen, hör du det?" # Ta ur degen ur bunken och dela den i tre lika stora delar. Knåda till limpa eller runt bröd beroende på hur du vill. Jag gjorde två limpor till limpformar och ett runt för att våra två sista limpformar är värdelösa. # Täck med bakduk. # Nu ska det jäsa i 60 minuter till. Således, detta är inget du ska slänga ihop en timme innan du får gäster. # Sätt igång ugnen på 225 grader. Tydligen ska man också ställa in en ugnssäker form som ska bli svinvarm lagom tills du ska ha in bröden. # Häll vatten i den ugnssäker formen lagom tills bröden ska in, "för att åstadkomma lite ånga".  # Skålla bort hela jävla epidermis på händerna. # Sedan är det ju det här med tid, 25-30 minuter. Ni vet ju att det för min del kan innebära allt mellan 25 minuter och 3 timmar. Börja på 25 minuter. Det blir säkert bra. # Plocka ur diskmaskinen och börja förbereda middagen under tiden. Tidsbesparing är A och O i vardagslivet!# Tjoho! 25 minuter har redan gått! Jag säger ju det. 17 jäkla grader kvar. # 45. 45 minuter tog det för första brödet, det runda. Jag vette fan hur det här blev alltså.  Provsmakning. Ändå inte asdåligt. Ganska (väldigt) krispigt på ytan. Det måste varit det 708e grammet mjöl som ställde till det, men gott! Tror lite extra på limporna i form som står inne nu, de borde bli super! Ja men varsågoda. Här har ni! Kör ba kör, som en brukar säga efter ha hunnit fylla 93, få två hjärtinfarkter och en hjärnblödning innan det var klart. HEJ!