Idas Bakskola - Nyttiga muffins
Oj, Ida bloggar! Vadan detta? Jaha, hon jobbar natt. Jag gjorde nyttiga(re än allt annat onyttigt) muffins häromveckan. Vad passar väl då bättre än en Idas Bakskola? Exakt, ingenting. Vad behövs? 3 bananer (det står i receptet att de ska vara mogna. Jag tycker det är lätt överflödig information) 1 dl havregryn 3 dl grahamsmjöl (eller annat mjöl om du tycker det är bättre) 2 ägg 3/4 dl olja, valfri sort men gärna ätbar 3 msk honung, alternativt sirap (vilket var en jäkla tur för min honung var slut) 1 dl mjölk 1 tsk bakpulver 1 tsk vanliljsocker 0,5 tsk kanel (jag valde bort det. Kanel är bara gott på gröt) men jag tänkte köra kakao istället 1 krm salt Till garnering: Valfritt, men hackad choklad, nötter eller frön kan ju vara kul. Hur man gör: Ugnen ska stå på 175 grader. Är du som jag hoppar du över det här steget och kommer på det om ca en kvart. Ställ ut muffinsformar på en plåt. Typ 12 stycken. Jag "hackade" havregrynen i köksassistenten så det blev mjöl. Hatar konsistensen av havregryn. Mosa bananerna "med en gaffel" (läs: köksassistent är underskattat). Glöm inte skala dem först (man kan inte vara nog tydlig). Blanda honung/sirap, ägg och olja i en bunke. Vispa tills det är blandat. Häll i banan, icke-existerande kanel, vaniljsocker, bakpulver och salt. "Mixa lite till". Anar jag ett fusk här? En liten hurtbulle som hävdar att blanda är bäst men försäger sig och erkänner att hen mixar? Jag borde bli utredare. Vänd sedan (är vi tillbaka i blandbandet nu?!) ner mjölk, havregryn och grahamsgryn. Inse att du inte har någon kakao. Seriöst?! Vem har INTE kakao hemma? Tydligen jag. Överväg att ge upp. Ge inte upp. Inse att det inte heller finns riktig choklad att stoppa i. Överväg att ge upp igen. Gör inte det. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Inse att formarna är lika stabila som tre överkokta spagettis. Lägg de dubbelt istället. Tips för mesar: använd en fancy muffinsform. Inse att 12 (numera 24) muffinsformar är alldeles för lite. Ha på önskad garnering (jag tog frön och lite havssalt) because choklad slut. Igen. Protip; rosta fröna innan själva tillagningen. Ugnen 20-25 minuter. Ta ut (med grillvantar, because brännblåsor otherwise). Ät. Alltså det var ändå helt okej. Jag saknade chokladen. Och lite mer salt. Alternativt äta dem med smör då de blev mer som små bröd. Nu får jag en patient. Got to go!