Idas Bakskola: jordgubbskaka
Alltså förlåt, men KOLLA på det här! Nu har jag kanske skördat salladen i grannens pallkrage, men ändå. Kål, jordgubbar, hallon, ett litet knippe ruccola och en försvinnande liten mängd smultron kommer från vår egen trädgård. UNDERBART!Salladen ligger i en stor balja i kylen, kålen väntar på att någon ska laga middag och burkar med hallonsylt och jordgubbsmarmelad står på köksbänken. Och imorgon ska jag och barnen åka till Tystberga för självplock av jordgubbar. Hur ska denna husmor kunna hantera alla möjligheter?Nåväl. Jag gjorde jordgubbskaka också. Något jag, när det började närma sig slutet, höll på att bryta ihop över en stund. Sååå... bakskola va? Absolut. Du behöver:* Ett recept. Kanske det här.* 2 eller 3 ägg. Jag vet. Vad i helvete liksom... jag tog 3. Tyckte de såg små ut. Ja. * 3 dl socker. * 3 dl mjöl* 1 tsk bakpulver* 3 msk kakao (jag freestylade lite där)* 75 gram kallt smör* 20-25 jordgubbar. Jag hade fler, fast väldigt små. * Om du vill 2 msk valfritt socker att söta jordgubbarna med. Vad gör vi? Nu kör vi.* Rensa jordgubbarna, skär dem eventuellt i mindre bitar och sockra om du vill (såhär i efterhand - inte nödvändigt). * Vispa ägg och socker i några minuter. * Rör i de torra ingredienserna. * "Foffoffoff". Det här med att blanda i mjöl i smet och deg kommer aldrig bli min expertgren. Städning, däremot.... * Nu har du sannolikt en smet. * Häll ned smeten i en form. * Smaka en försvarlig mängd smet. * Lite till. * Behärska dig. * Just det. Ugnen. Det är som vanligt det här med att komma ihåg saker på gränsen till för sent. 175 grader.* Ha på jordgubbar på smeten, tryck ned dem en halv aning i smeten. * Det är nu det blir konstigt. Hyvla smöret med osthyvel och fördela på kakan. * Läs igen. * En gång till. * Det är kladdigt. * Och flottigt.* Och kladdigt. * Tvätta händerna. Du kommer ångra om du skjuter på det. * Nåväl. In i ugnen i 20 minuter.18 minuter senareWhat. The. F. Jag har ingen bild på det här men jag ska försöka illustrera för er vad jag såg. En kaka, eller "kaka", färg: grå-ish, alldeles alldeles för lös, i en form. Och någon har hällt ut flottig grågrumlig hjärnsubstans över den. Så såg det ut. Beskrivningen om "mjuk och seg i mitten" och "knaprig på toppen och kanter" och "marängaktig yta" är SÅ LÅNGT ifrån den verklighet jag har framför mig. * Lusläs receptet igen. VAR har jag gjort fel? För fel måste det vara NÅGONSTANS. Eller hur?! Allt annat är orimligt. Men det är rätt. Det ska vara 75 gram smör PÅ kakan innan den ska in i ugnen. * Visualisera hur du behöver HÄLLA bort ett lager smör från kakan och hoppas att den är någotsånär ätbar ändå. * Landa i att hur det här än går är kakan faktiskt inte klar. Den är för lös. * In med hela skiten i ugnen igen och gå och läs en bok. En stund. En kvart kanske? Plus lite eftervärme när ugnen var avstängd.* Hoppas på det bästa, be till högre makt o.s.v.* Alltså. Tro det eller ej. Men... Fråga inte var smöret tagit vägen eller hur det här gick till, men peeps. Vi har en kaka! Av choklad. Med jordgubbar. (Jag inser såhär i efterhand att jag nog behöver förtydliga mig själv lite. Jag hällde alltså INTE bort något smör. Jag ställde tillbaka dallrande kaka och hjärnsubstans i ugnen - all together - och hjärnsubstansen/smöret "försvann" av sig själv ner i kakan. Så jävla awesome!) Den var god! Lite väl söt måste jag ändå säga, så nästa gång exkluderar jag nog kakaon och har i citron eller lime i smeten istället. Och inget extra socker på jordgubbarna. Inte så "marängit" som utlovat, men seg och god och lite knaprigt uppepå. Får väl tipsa om att testa själva, men det där med ugnar och tid alltså... Kan inte ge något bra råd där mer än att hoppas på det bästa och förlänga vid behov. Låt er väl smaka! HEJ!