Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in

Idas bakskola - femminuterskola och nyttig knäck

Välkomna till ett nytt avsnitt av Idas bakskola. Idag ska vi lära oss att göra femminuterskola och nyttig knäck. Ingen tid att förlora, julen står för dörren och gottetarmen börjar göra sin existens påmind, så håll i plomberna och löständerna så kör vi igång med femminuterskola!Bra att ha:* Kastrull (tjockbottnad. Och eftersom vi vet att jag vid det här laget är mer hemmafixare än proffs när det gäller bakskola och gör-det-själv har jag ingen. Jag la istället tre stycken 2-kronor på plattan att ställa kastrullen på. Lite för sent dock. Men vi återkommer till det.)* Något att röra runt med, förslagsvis en sked. * Ett glas vatten.* Bakplåtspapper på plåt.* 100 gram smör.* 2 dl strösocker.* 4 msk mjöl. * 2 msk kakao eller annan smaksättning (proffs-tips: avstå kakaon och använd dig istället av lime och lite rivet limeskal. Namnamnam.).* 1 dl sirap.* Några droppar olja. Hur man gör:Jag vill börja med att berätta att det här receptet har jag fått ifrån hemkunskapslektionerna på högstadiet, och jag har själv skrivit av recepten. Ibland undrar jag om min intelligens verkligen skulle klara gränsen för "normalbegåvad", men jag tror jag har kortat ner recepten något ibland, bara för att slippa skriva så långt. Smart. Vi går vidare. 1. Häll ihop alla ingredienser i den inte-speciellt-tjockbottnade kastrullen. Det bästa är egentligen att först smälta smöret, sedan ha i socker och sirap, sedan vispa i mjöl. Men det var det där med förkortade recept. Ni vet. 2. Läs vidare i receptet där det står "lägg ett bakplåtspapper på en plåt som du smörjer med lite olja" (för att pappret ska ligga still på plåten). 3. Inse att du redan hällt ned dina upphöftade droppar olja i kastrullen tillsammans med allt annat. 4. Skit i det. Sånt händer. 5. Sänk värmen lite från full-fräs-värme till näst-intill-full-fräs när smöret börjar puttra. Rör om tills det är en smet. 6. Inse att skiten håller på att bränna fast i botten på den tunnbottnade kastrullen. 7. Notera att strösockret på sina ställen blivit små hårda korn. 8. Nu lägger du dit de där pengarna jag pratade om.9. Försök få sönder de små kornen av karamelliserat socker. 10. Det går inte. 11. Vispa lite till och hoppas att det reder sig. 12. Det gör det inte. 13. Låt smeten koka 5 minuter. 14. Gör kultestet. Använd gärna en lite större mängd smet än du egentligen behöver. Det berättigar dig att provsmaka en lite större klump. Och eftersom provsmakning ingår under "matlagning och bakning" innehåller det inga kalorier. Bra grej!15. Acceptera att femminuterskola aldrig tar fem minuter.16. Koka mer. 17. Gör kultestet tre gånger till (eftersom barnet smakade ena din testkula). 18. Häll upp smeten på det där bakplåtspappret när kultestet är godkänt. 19. Låt stelna till (gärna i rumstemperatur. Jag gjorde misstaget att ställa den på balkongen en gång för några år sedan. Den blev stenhård. Hopplös att dela sedan.)Medan din kola står där och kolar till sig gör vi knäck! Bra att ha: * Knäckformar (viktigt! Jag har en tendens att antingen inte ha några alls eller 4348 stycken. 4348 är bättre än 0 i det här fallet). * Samma kastrull (efter att du diskat ur den med uppkokat vatten och diskmedel). * Skeden. * Glaset med vatten. * 2 dl vispgrädde.* 2 dl socker.* 2 dl sirap. * Minst 50 gram sötmandel (enligt receptet 25-50 gram. Jag är övertygad om att det är av snåla skolbudgetskäl. Mer mandel åt folket!)How to do:1. Ner i kastrullen. 2. Visp visp. 3. Sätt barnet i arbete genom att låta det placera ut knäckformar. 4. Hacka mandeln. Börja bli lite less på husmorsgrejen och hacka den i matberedaren istället för för hand.5. Inse att mandelhacket mer är mandelmjöl. 6. Acceptera att du är lite lat idag och det är okej. 7. Koka koka. 8. Kultest. 9. Bränn fingrarna. Gärna flera gånger. 10. Drick kaffe och spela domino med barnen. 11. Ta kort på ditt lilla lyckliga hushåll och lägg ut på sociala medier.  12. När kultestet är nästan godkänt, fast inte riiikitiiiigt, är det dags att inse att det är hög tid för middag. 13. Sakna inspiration helt.14. Sakna också tid. 15. Häll i mandeln i den näst intill klara smeten. 16. Klicka ned smet i formar. 17. Kladda ovanligt lite för att vara du (kan uteslutas). 18. Bränn dig några gånger till. 19. Inse att klockan börjar dra iväg. 20. "Ska bara..." 21. Skär upp din femminuterskola i prydliga bitar och få för dig att du ska slå in dem styckvis i folie. 22. Gör det. 23. Gröt, ägg och popcorn till fredagsmiddag!24. Helvete vad kletiga knäcken är. 25. Låt dina knäck vara så kladdiga att du bara får ur hälften ur pappret för att det är fastklibbat --> därav nyttiga! Du får bara i dig halva innehållet = hälften så onyttigt!26. Såhär några dagar senare har jag haft knäcken i kylen ett dygn. Nu är de normalonyttiga igen. Synd.  Lycka till. Borsta tänderna ordentligt. Tugga försiktigt. Och god jul!

Föregående inlägg

Dan före dan före dan före dan före....

Nästa inlägg

Ro

Till bloggens startsida

Peaceandida