Idas Bakskola: farmors tunnbröd

Farmors tunnbröd va. Vilken grej det är i livet ändå! Speciellt när hon med öppna armar tar emot en högst egoistisk inbjudan om tunnbrödsbakning. Så, Idas Bakskola. Vad säger ni? Visst är ni med?  Du behöver:  * 2 liter degspad. Degspad kan vara allt möjligt. Paltspad t.ex. (när farmor skickade vad jag behövde hoppade jag över alla andra alternativ hon hade som degspad pga lite tidsbrist och hann få lätt panik över att jag helt plötsligt behövde koka massa palt. Det behöver man inte. Om man läser lite noga.) Det kan också vara mjölk, fil, sur grädde/vatten osv osv osv i all oändlighet genom allt i flytande form.  * 75-100 gram margarin. Jag hade smör pga PK.  * 3 paket jäst.  * 1 paket brödkryddor  * 1 tsk salt (eller "en höftning" salt som ett annat proffs kör med. Dvs jag.) * 2 msk ättika (SKREV HON, det är fel. ÄTTIKSPRIT däremot, kan ni satsa på.) * 1 dl sirap * 1 paket vetemjöl. Exakt. Ingen vet. Jag köpte 2,5 kilo. Det var rätt, men räckte inte.  * 1 paket grahamsmjöl-ish. Fast man har inte i så mycket. Man har i "på känn".  * En svindyr stekhäll-ish. Eller en ugn. Helst häll.  * Ett stycke farmor med glatt humör, goda ambitioner, tunnbrödsbakkunskaper och en rejält överdriven tilltro till sitt barnbarn.  * En hink, modell 5 kilo ketchup på lågstadiet.  * Träpinne att blanda med.  * En lilleman. Hade ingen. Farmors chockerade ansiktsuttryck över hur vi klarar oss utan den i dagliga livet var priceless. Vi klarade oss ändå. (Är fortfarande lite osäker på vad en lilleman är och vad den används till. I synnerhet dagligen. Nåväl.) * En sån där brödspade som Emil i Lönneberga köpte på auktion till sin mamma, en sån som man aldrig tänkt sig att man någonsin skulle få använda på riktigt. Fast med kortare skaft.  * En diskborste och en trasa. Lugn bara. Vi kommer till det.  * En plastpåse och kökshanddukar.  * Absolut ingen bakmaskin. Big no no. * Kavel samt en kavel med nagg.  Så, vad gör vi? * Om du kör ugn kan du dra igång den på max. Gör du inte det kan du låta bli.  * Smält smöret och blanda med valfri degvätska. Låt det bli typ fingervarmt.  * Lös upp jästen med smör- och vätskegrejen.  BRASKLAPP! Jag har nattjobbshjärna och det är ett tag sedan jag gjorde det här. Jag skriver ur mitt minne och på ren logik. (Brasklapp igen, hade nattjobbshjärna när jag började skriva inlägget. Idag är min enda ursäkt att jag drog ut på tiden.) * Ha i typ allt utom mjölet i hinken. Blanda med träpinnen (som säkert är något mycket mer fancy än en regelrätt pinne egentligen, men jag vet inte vad det heter i så fall).  * En vätska inte helt olik utseendet av kräk har nu uppenbarat sig i din ketchuphink. Eller bunke för dig som är lite mer fancy. * Ha i grahamsmjöl, fast inte allt och inte för mycket. Hellre jättelite i taget än för mycket, så att säga. * Pinne. Veva veva.  * Ha i vetemjöl. * Pinne * Lite graham.  * You know the drill. * Lite vete.  * O.s.v. * Konstatera att det här är sjukt bra, om än något oväntad, träning. * Ha för lite vetemjöl och stjäl mer av mamma. * Pinne i cirkel. Tills degen är perfekt. Japp. Ska väl vara lite lite kladdig men släppa från kanten av hinken utan problem. Stopp! Vänta. Jag måste nog leta fram mitt recept ändå pga osäker på jästider.  Fick skicka ett meddelande till farmor och fråga. * Rehaba degen i 30 minuter. Drick kaffe så länge. Spela ett spel. Prata strunt. Sov?  * Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i delar.  * Nu undrar du hur stor en del är. Tja... Hur långt är ett snöre? Hur stort är ett bröd? Skämt åsido. Tänk typ... 1-1,5 dl deg per del, skulle jag säga. * Veva igång din stekhäll.  * Kavel! Kavla like a master en del till ett platt bröd. Rejält tunt. Avsluta med naggkavel (eller nagga med gaffel). Dvs hacka hål i brödet.  * Flytta brödet från bakbordet till stekhällen med Emil-spaden. Tadaa! * Grädda på båda sidorna, medan du kavlar den nya klumpen.  * Ta emot oförtjänt mycket beröm. Och hantera bekymrade utrop om att jag ju inte har förkläde på mig och nu fått mjöl på tröjan.  * Det färdiggräddade brödet borstas med borsten för att bli av med överblivet mjöl och plattan torkas med jämna mellanrum av med trasan så inte mjölet bränner på plattan.  * See? I know stuff! * Lägg de färdiga bröden väl inbäddade i 300 kilo tyg och lite plast så de inte torkar och får svalna i lugn och ro. Skär upp (varje runt bröd brukar bli bra att dela i fyra), lägg i påsar, frys in.  Ta fram en påse i taget. Bröden är nämligen SUPERGODA! I ett dygn-ish. Sen blir de torra. Så en påse med åtta stycken fjärdedelar (jag vet, fattade knappt själv vad jag skrev) brukar räcka bra för oss per gång. OBSELIOBSOBS!  Om du gör bröden i ugnen:  * Full fräs på ugnen (säger farmor. Vet inte hur väl hennes ugn värmer. Har du en sprillans ny superugn får du väl justera vartefter du lär dig. Men hög värme i alla fall.) * Gör inte bröden lika tunna som när du steker dem, utan gör dem lite tjockare. De kommer dessutom växa mer i ugnen och bli mer som tjockare kakor. Kallas för, brasklapp på minne och stavning, kakun. Asgott.  * Högt upp i ugnen. En stund. Tills de ser färdiga ut.  Varsågoda. Farmors högt högt älskade tunnbröd. Namnamnam. Avnjutes enligt mig själv med fördel lite lätt mikrade med smör och lax, julskinka eller leverpastej. Hallelujah.  Det var nog allt.  HEJ!