Vin till frukost

Jag åker färjan Gedser-Rostock och intar sen frukost eller kanske tidig lunch i bufférestaurangen. (På relativt dansk mark som jag är blir det ändå lite förvirrat med deras frokost som på svenska betyder lunch). Repris på mitt och min vän Rolfs sittning här i andra riktningen för ganska exakt ett år sedan och till dessertostarna och kexen och valnötterna smakar det bra med lite rödvin. Ingår i all inclusivebuffén. Champagnefrukost är väl annars att förespråka i ämnet vin till frukost. Och vad passar bättre till champagne än jordgubbar och var dricker man lämpligast champagne om inte i Champagnedistriktets huvudstad Reims? För en halv evighet sedan intog jag och dåvarande flickvän denna kombination i sängen på hotellrummet med butelj köpt vid besöket på Mumm dagen före och vi blev "påkomna" av städerskan som ursäktade sig och snabbt stängde dörren.  Jag minns att vi också tyckte att det var kul att vi i Reims som det par vi var tog bild på oss leende med skylten Le Parvis bakom oss. När jag flera år senare återvände till Reims för att bevittna den totala solförmörkelse som skar rakt igenom staden såg jag spillrorna av Le Parvis. Det var nog en restaurang som just då höll på att rivas, men skylten kände jag - leende - igen. Ingen champagne nu och ingen flickvän att dela med, bara "syrt ytländskt j-vla rödvin" (som Roffe Bengtsson uttryckte det i sin sketch Ytlänningen). Det får duga, liksom vyn mot ett annalkande Tyskland.