Svar på tal

Fick denna frågan tidigare idag, så jag tänkte att jag kan ta o svara på detta i ett inlägg istället. Vad finns B12 i och varför får man brist?B12 finns i kött och mjölkprodukter, speciellt i lever. Varför man får brist på det kan bero på lite olika orsaker. Det kan blandannat bero på att man inte får i sig tillräckligt mycket av B12-vitaminet som man behöver. Men det är inte vanligtvis den orsaken, för det kan också bero på av en brist på utsöndring av en inre faktor. Är inne HÄR och läser lite och då står det blandannat: B12-brist orsakas vanligtvis inte av att man får i sig för lite av vitaminet via kosten, utan snarare på grund av en brist på utsöndring av en inre faktor. Utan en inre faktor kan B12 inte tas upp av kroppen. Denna situation kan inträffa vid: 1. Matsmältningsstörningar såsom glutenintolerans, Crohns sjukdom, för mycket bakterier i tunntarmen eller om man lider av en parasit. 2. Kirurgiska magingrepp som t.ex. vid gastrisk bypass (när man tar bort en del av magsäcken) eller när man tar bort den del av tunntarmen som kallas ileum. 3. Vissa läkemedel, speciellt diabetesmediciner som metformin samt långvarigt bruk av protonpumphämmare (Prilosec, Prevacid, Nexium, etc.) som vanligtvis skrivs ut vid halsbränna, sura uppstörningar och GERD. 4. Vegetarisk kost eller vegankost, eftersom B12 nästan bara finns i animalisk föda. 5. Perniciös anemi - en minskning av antalet röda blodkroppar, som uppstår när kroppen har brist på den inre faktor som behövs för att kunna ta upp B12 från maten. Så B12-brist kan alltså orsakas av olika anledningar och jag hoppas att denna texten var till lite hjälp och att du fick svar på det du ville veta. Är det något mer du undrar eller om någon annan undrar över något så är det bara o fråga på. Jag svarar så gott jag kan!