Pepparkakor

Årets pepparkaksbak. Visst är det något särskilt med att baka egna pepparkakor? Det eviga utstansandet av olika små figurer och doften av kryddor som sprider sig i köket. Det här året blev de flesta kakor stjärnor som sedan fick bli till snöflingor.Här kommer ett recept som min mormor alltid har bakat. Det blir en stor sats, och måånga pepparkakor. Vill man göra en lite mindre sats går det bra att halvera mängden av ingredienserna i receptet.300 g smör7,5 hg vetemjöl3 hg socker1 kkp (1,5 dl) sirap1 kkp (1,5 dl) grädde2 msk malen nejlika1 msk malen kanel1 msk malen ingefära1 msk bikarbonat Blanda ihop mjöl, nejlika, kanel, ingefära och bikarbonat.Rör smör och socker vitt och pösigt (använd gärna en köksassistent). Tillsätt sirap och grädde.Tillsätt även lite av mjölblandningen och arbeta ihop. Tillsätt resten av mjölblandningen och arbeta ihop (ha tålamod om den verkar svår att få ihop till en deg!) Låt stå över natten i kylskåpet.Stansa ut och grädda i 175 grader 5-10 minuter. Ett pepparkaksbak hos mormor och morfar