Nutellasemifreddo med browniebotten
vi är nio dagar in i 2021 och jag tänkte bjuda på receptet till nyårstårtan!
Det blev en nutellasemifredo - en sedan länge poppis glasstårta hemma hos oss. Den brukar bakas med marängbotten (se https://www.devote.se/minkokbo...) men denna gång testade jag att göra den med en browniebotten istället.
Recept brownie:
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
4 man kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör.
Vispa ägg och socker.
Rör ner övriga ingredienser.
Häll smeten i en form (jag använde en med 25 cm i diametern). Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Recept nutellaglass:
400 g nutella
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl vispgrädde
Separera gulor och vitor i två olika skålar.
Vispa äggulan med 1 msk socker i en bunke och äggvitan med 1 msk socker till vitt skum i en bunke.
Vispa sedan grädden och vänd ner de vispade gulorna och vitorna.
Häll i Nutellan och rör så att det blir ett swirl av Nutella.
Häll smeten över den kalla brownien i formen. Plasta in och låt stå i frysen minst 4 timmar.
En bild från fyra år tillbaka. Även då var detta en poppis kalastårta.