Wienerbröd med egengjord vaniljsås och sylt
Dessa godbitar smakade bättre än vad de ser ut ;) för att vara en förstå gång jag gör wienerbröd så kan jag tycka att jag lyckades hyfsat bra :) ibland kanske inte utseendet är det väsentliga i bakningen utan huvudsaken är att smakerna sitter och det gjorde det verkligen här.Recept wienerbröd:Ca 16st 50 g jäst2 ½ dl mjölk1 ägg1/2 tsk salt2 msk strösocker8 dl vetemjöl400 g smörGÖR SÅ HÄR1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret.2. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen i 10 min.3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg dem på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.5. Vik degen i tre delar (ett treslag) och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan hopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.Vaniljkräm 90 g äggula (6)130 g strösocker (1,5 dl)40 g maizena majsstärkelse (0,75 dl)1 vaniljstång375 g mjölk 3 % (3,75 dl)30 g osaltat smör6. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär 1–1 1⁄2 cm breda remsor. Tvinna och snurra ihop dem till åttor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av åttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på galler.FyllningVaniljsås1–2 dl hallonsylt (fastare variant) Garnering2 dl florsockervatten När du gjort degen och den stått nedkyld ett tag så kavla ut den som på bilden ovan och lägg på 400gram smörVik sedan över kanterna och kavla ut degen till en rektangel och gör ett trevik När alla moment är gjorda och det är dags att göra bullarna så lägg på bakbord, eller underlägg för att slippa skära i underlaget.Kavla ut degen som en rektangel och skär strimlor som på bilden ovan Snurra remsorna som på bilden ovan och forma till 8 och lägg på plåt med bakplåtspapperLåt 8 vara så tät som möjligt så det knappt är et hål mellan så krämen och sylten ska i där sen och den rinner rakt igenom (det misstaget gjorde jag med min första plåt)Låt jäsa under bakduk i ca 30min och fyll sedan ena kanten men vaniljkräm och andra med sylt.Grädda i ugnen i ca 8-12min tills de får fin färgTa ut och låt svalna helt innan du dekorerar med glasyren, hoppas det smakar :)