Födelsedagstårta med blåbärsmousse och vaniljkräm
Idag var det dags för kalas här hemma, dotterns hade önskat sig en trollstårta och jag brukar försöka göra riktiga figurer men det ville sig inte denna gång, så det fick bli hår från trollen istället ;) Jag gjorde det mesta redan igår men dekorerade den idag. Tårtan är mjölkfri, receptet nedan står utefter "vanliga" ingredienser men det går jättebra att byta ut mjölkprodukterna mot soya produkter. Recept botten:4ägg2dl socker 1tsk vaniljextrakt 2 dl vetemjöl1tsk bakpulver Gör såhär:Sätt ugnen på 175g 1. Vispa äggen och sockret och vaniljextrakt riktigt fluffigt (ca 1-3min med bakmaskin) 2. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke 3. Sila försiktigt ner detta i äggstanningen 4. Vänd ner mjölblandningen så smeten fortsätter vara fin och luftig 5. Häll över 2/3 av smeten i en smord form på ca 20cm i dm och resterande smet i ytterligare en 20cm form6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30min , testa med sticka så att den är helt genomgrädda (den med 1/3 av smeten blir klar före den andra om du gräddar dessa samtidigt)Tänk på att låta botten svalna lite innan du delar den i två till tre lika stora delar! Jag gillar när den fortfarande är lite ljummen för jag tycker det är lättare att dela då men det är en smaksak ;) Sedan fryser jag gärna in delarna och tar fram samma dag jag ska sätta ihop tårtan, detta för att den inte smular lika mycket fryst som när den är mjuk! Men vill man bara göra en vanlig grädd tårta går det helt klart att göra den direkt:) Blåbärsmousse:6 gelatinblad250g blåbärs sylt3 äggulor1 dl florsocker2dl gräddfil 3dl vispgräddeGör såhär:Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. 1. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären. 8.Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Vaniljkräm:90 g äggula (6)130 g strösocker (1,5 dl)40 g maizena majsstärkelse (0,75 dl)1 vaniljstång375 g mjölk 3 % (3,75 dl)30 g osaltat smörGör såhär: 1. Blanda alla ingredienser i en kastrull utom smöret och koka upp under konstant omrörning! När det övergår till tjockt går det väldigt fort! 2. Tillsätt smöret och rör ner det ordentligt, ställ kallt!Maräng smörkräm att spackla tårtan med:3 äggvitor1 1/2 dl socker150g smör1tsk vaniljextraktGör såhär:1. Lägg ägg och socker i en skål och låt socker kristallerna smälta över ett vattenbad (ha med fördel bakmaskinens skål när du gör detta)2. När kristallerna löst upp sig så flytta skålen till bakmaskinen och vispa tills marängen stannar kvar i bunken när du vänder den. 3. Tillsätt lite rumsvarmt smör i taget tills allt är vispat, tillsätt också vaniljextrakten.Montering av tårtan Bottnarna tar du med fördel ut från fyren samma dag du ska doktorera tårtan, jag brukar dekorera dagen innan så hinner tårtan bli saftig, dock spar jag marsipan locket och alla figurer till samma dag :)1. lägg den första botten och bred ut en tjock massa med blåbärsmousse2. lägg på andra botten ock lägg på vaniljkrämen 3. lägg på sista botten och täck tårtan med marängsmörkrämen. låt stå i kyl tills den ska täckas.Kavla ut marsipanen till en mycket större cirkel än tårtand omkrets, på så sätt får du en rakare kant på tårtan. den går inte heller sönder lika lätt. i länken här kan ni se lite bilder på hur jag gör när jag monterar marsipanen på en tårta :) http://www.devote.se/Millbergs...Dekorers med valfria figurer och servera :)