Världens godaste Citronmarängpaj som min son brukar göra !
Citronmarängpaj Ugn: 225°/175° 8 portioner Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk vatten Citronkräm: 4 msk majsstärkelse, maizena 1 1/2 dl vatten 2 dl strösocker 4 äggulor, spara äggvitorna till marängen 2 citroner 3 msk pressad citronsaft 2 tsk smör Maräng: 4 äggvitor 1 1/2 dl strösocker 2 tsk pressad citronsaft Gör så här 1. Pajdeg: Lägg mjöl och smöret i bitar i skålen till matbereda-ren med kniven monterad. Kör tills en smulig massa bildas. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Hellre lite för kladdig än för torr 2. Tryck degen i en form med löstagbar botten som är ca 23 cm i diameter. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Nagga botten. Grädda mitt i ugnen på 225º i ca 10 minuter. 3. Citronkräm: Vispa samman majsstärkelse, vatten och socker i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme tills den tjocknar. Vispa ner äggulorna och låt krämen tjockna på svag värme. Obs! Den får inte koka! 4. Skrubba citronerna noga i varmt vatten och torka dem. Riv skalet och pressa saften. Tillsätt citronskal, citronsaft och smör till krämen och låt den kallna. Bred ut krämen i pajskalet. 5. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker och citronsaft och vispa ytterligare någon minut. Klicka marängen över citronkrämen och grädda i ca 10 minuter på 175 i den nedre delen av ugnen, tills marängen får lite färg. Servera pajen kall. Ett litet tips för att få hela äggulor: knäck försiktigt äggen I en skål (alla fyra) och tvätta sedan händerna med diskmedel för att få bort fettet från dina händer. Därefter så lyfter du upp äggulorna från vitan och vips så har du helt ren äggvita till marängen. ( man kan ju göra ett och ett i en mindre skål om man är rädd för att misslyckas för kommer det gula i vitorna då blir det ingen maräng :( Mumsa på nu Kram Mia