FOOD PREP
Något jag både uppskattar och ser som en riktigt bra egenskap är att jag blivit bättre på att både laga samt komma på idéer till olika maträtter. Detta skulle jag absolut kunna tacka mig själv för då mina matkunskaper kommit mer och mer efter jag bestämde mig att först och främst sluta med rött kött (nötkött, fläskkött, lamm osv.) och sen även fågel (t.ex. kyckling & anka). Det enda kött jag äter är då sådant som kommer från fisk & skaldjur, vilket i nuläget gör mig till en "Pescetarian" . Dock måste jag ändå säga att min kost huvudsakligen består av mestadels vegetariskt. I och med att de andra i min familj inte har samma kost som mig har det automatiskt blivit så att jag lagar majoriteten av mina måltider själv, vilket jag mest sett som kul och utmanande. Något som som dock kan vara lätt att fastna i speciellt nu när det finns ett riktigt bra sortiment av vegetariska substitut, är att bli en så kallas "snabbmats-vegetarian". Detta var faktiskt något Therése Lindgren tog upp i sin senaste bok "Vem bryr sig" (som jag läste i somras). Hon menade också på att även om man vill äta en vegetarisk kost så är viktigt att försöka få en balans i sin kost och kanske inte bara köpa färdiga/frysta produkter. Just den balans är något jag försöker att sträva efter och för att göra det händer det allt oftare att jag gör lite "food prep" i olika matlådor. Att laga ihop lite olika små rätter som sedan bara är klara att äta när man tar ut dem ur kylen tycker jag är guld! På så sätt blir det enklare att lägga ner lite mer tid på att göra "ordentliga" maträtter när man väl lagar maten och därmed slippa allt för mycket halvfabrikat. Igår gjorde jag t.ex. 3 olika matlådor för både lunch och middag, varav två var samma rätt. I de som är likadana valde jag att ha i aubergine och sötpotatis som jag skurit upp och haft i ugnen på 220 grader (ca 20min) samt en blandning av quorn-färs, bönor och champinjoner som jag stekt och kryddat med salt, lite chili, spiskummin samt mild paprika. I den mittersta matlådan har jag i en blandning av quinoa, gröna- och röda linser samt lite matvete, och bredvid lite quornbitar (från Anamma), champinjoner och spenat som jag stekt och kryddat med ungefär amma kryddning som den andra rätten (minus spiskummin). Till mina matlådor brukar jag även ha lite olika blandningar av sallad: t.ex. avokado, ruccola, gurka, tomat, paprika osv. Vad tycker ni om att förbereda matlådor på det här sättet?