Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in
  • Kategorier
    • UTMANING
    • RECEPT
    • OM MIG
    • TIPS
    • TRÄNING
    • PRIMESHAPE
    • KOSTRÅDGIVNING
    • KLIENTER
    • Visa alla kategorier
  • Arkiv
    • Mars2017
    • Februari2017
    • Januari2017
    • November2016
    • Oktober2016
    • September2016
    • Augusti2016
    • Juli2016
    • Juni2016
    • Maj2016
    • Visa hela arkivet
  • Om mig

Såhär förvarar du maten för bästa hållbarhet

Grundregeln för förvaring av känsliga varor som köttfärs, bär, sallad och rå fisk är att ju ka­llare – ner mot 0° C – desto längre hållbarhet.

Livsmedelsverket rekommenderar 4–5° C. Temperaturen skiljer på olika platser i kylen – känn efter så du vet vart det är kallast respektive varmast.

 

I KYLSKÅPET

Köttfärs och fisk, 0–2° C
Ska in på kallaste platsen så fort som möjligt. Håller bäst vid förvaring strax över livsmedlets fryspunkt, vanligen ner mot 0° C.


Andra köttprodukter, 4–5° C
Låt inte pålägg – som skinka, korv och leverpastej – stå framme för länge. En halvtimme är okej.


Matrester, 4–5° C
Ska du äta resterna inom fyra–fem dagar, ställ dem övertäckta i kylen. Om inte, förpacka, märk och frys in.


Bär, 4–5° C
Försämras snabbt i rumstemperatur. Hållbarheten förlängs med flera dagar om bären står kallt och luftigt förpackade.


Mejeriprodukter och ägg, 4–5° C
Håller ofta betydligt längre än till bästföredag, om de står kallt. Låt inte stå framme i onödan.
Obs: Ägg i kylskåp håller flera veckor efter bästföredag! Datumet utgår från att man förvarar dem i rumstemperatur.


Sallad, 4–5° C
Dålig hållbarhet, beror på den stora ytan i förhållande till den lilla volymen; vätskeförlust torkar ut bladen. Förvara i påse – stick hål på påsen eller lämna den lite öppen.


Morötter och rotfrukter, 4–5° C
I grönsakslådan utan plastpåse. Om varorna är färska – skölj, skär bort blast och blad och lägg i luftig plastpåse.


Mer frukt och grönt som ska in i kylskåpet: Blomkål, broccoli, lök, purjolök, vitlök, rödbetor, apelsin, kiwi, nektarin, persika, plommon, päron, äpplen, vindruvor, färska örter.
Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade ska de förvaras i kylen.

 

I SVAL/RUMSTEMPERATUR
Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp, eftersom de kan få köldskador – men gärna svalt, det vill säga i 12–15° C. (Temperaturerna som anges är de optimala.)


Gurka, 10–12° C
Känslig för kyla. Viktigt att behålla plasten på.


Tomater, inte under 13° C
Brukar hålla sig fasta i en vecka i sval rumstemperatur, och smakar då bäst. Men vill man att tomaterna ska hålla så länge som möjligt ska man lägga dem i kylen – där kan de klara sig i flera veckor. Men vid kallare än 13° C kan de få köldskador.


Bananer, 12–14° C
Skalet mörknar om de förvaras kallt. Behåll plastpåsen. Enligt en studie håller bananer som förvaras i 15 grader i påse i två veckor – medan bananer i 22 grader utan påse får fläckiga skal och blir bruna efter fyra dagar.


Avokado
– Omogen mår bäst i 5–13° C. Är det kallare mörknar fruktköttet och blir trådigt.
– Mogen avokado – som tål kyla bättre – håller längre i kylskåp. Men låt vila i rumstemperatur innan den ska ätas.


Mer frukt och grönt som ska förvaras i sval/rumstemperatur: Aubergine, färsk basilika, paprika, zucchini, citron, mango och melon

 

I SKAFFERIET
Torrt, mörkt och gärna svalt.
Potatis, 6–8° C
Ska förvaras mörkt. I ljus bildas klorofyll som färgar potatisen grön, samt det giftiga ämnet solanin som ger bitter smak och kan orsaka magsmärtor och kräkningar.
Perfekt temperatur är 6–8° C, men 4–12° C är också bra. Potatisen klarar sig i 20° C i två–tre veckor om den är hel och förvaras mörkt. Ska man förvara potatisen länge
kan man välja kylskåp – men vid för kall temperatur samlas socker i potatisen vilket försämrar smaken.


Torrvaror som mjöl, socker, ris, pasta håller länge.

Malet spannmål som mjöl kan dock härskna, och socker klumpa sig, om det inte förvaras torrt.

Fullkornsprodukter härsknar snabbare på grund av att groddens fett finns kvar.
Bröd i rumstemperatur i plastpåse (bröd torkar snabbare i papperspåse). Mjukt bröd bör frysas om det ska förvaras länge.

Olja och nötter ska inte utsättas för ljus, värme eller syre – då ökar risken att varan härsknar. Skruva på locket på oljan noga och förvara nötterna väl förslutna.
Kan även förvaras i kylskåp.

 

I FRYSEN
Livsmedelsverket rekommenderar –18° C.
Mikroorganismer kan inte föröka sig i djupfrysta livsmedel. Men varan kan börja smaka illa, vilket dels beror på att fett bryts ner och till slut härsknar – dels på "frysbränna": att ytan torkar. Förpacka väl, utan luft.
Tumregel: Magra livsmedel håller längre i frysen än feta. Fet fisk och fett kött bör tinas och ätas inom några månader – medan magra fiskar och magert kött kan ligga i frysen i upp till ett år om de är väl förpackade.


Du kan frysa in i princip allt. Ex:
-Avokado: Det fungerar utmärkt att frysa in mosad avokado. Tillsätt bara en matsked citron eller limejuice per avokado innan du mosar den så den inte missfärgas. Paketera sedan in i en lufttät förpackning


- Bananer: Förutom att det blir den perfekta ingrediensen till smoothien kan du göra glass som verkligen smakar som riktig glass. Det är både magiskt och nyttigt. Stoppa dem i en mixer och sedan är det bara att äta. Vill du få den lite hårdare, stoppa in i frysen en liten stund till.


- Grädde: Grädde med 40 procent eller mer fett går också att frysa. Värm först upp den till 80 grader i 15 minuter, kyl ned snabbt, och häll i en lufttät förpackning. Ska du förvara den längre än två månader, tillsätt då 0,75 dl socker per liter.


- Ägg: Frys aldrig ägg med skal, du vet hur vätska expanderar när det fryses. Ingen bra idé med andra ord. Ta bort skalen, vispa äggen och frys dem sedan. För bästa kvalité bör de användas inom ett år.


- Vitlök: Vitlök är väldigt tacksamt att frysa. Du kan stoppa in en hel fläta med vitlök och sen ta ut en klyfta vid behov, eller så pressar/skivar du den först. Men det måste ligga i en lufttät förpackning, även flätan. Det går också bra att skiva vitlök i olivolja och sedan frysa den. Då oljan inte fryser är det enkelt at ta ut så mycket du behöver varje gång


- Mjölk: Frys bara mjölk om du inte planerar att dricka den efteråt, eftersom den kan skära sig. Men ska du använda den till bakning och matlagning fungerar det perfekt. Speciellt bra om mjölken börjar gå ur datum och du vet med dig att du inte kommer hinna använda upp den.


- Ris & andra spannmål: Det är mycket lättare att koka en stor kastrull med spannmål, alltifrån ris till korn och bulgur, och sedan frysa in små portioner att ta fram vid behov. Du kan antingen ta fram ett paket på morgonen och tina i kylen till middagen eller lägga in i mikron eller kastrull med lite vätska


- Pasta: Du kan frysa in vanlig kokt pasta i alla dess former om du har råkat göra lite för mycket. För att spara på energi och tid. Ta upp pastan strax innan den är klar så den inte blir överkokt när du sedan ska värma den igen, låt den svalna och frys sedan in


- Kakdeg: Visade det sig bli mer deg än tänkt, eller kanske du inte hinner eller orkar använda upp all deg, går det alldeles utmärkt att frysa den. Portionera ut degen på en bakplåt och frys in. Ta sedan ut den och frys in i en lufttät förpackning


- Örter: Örter kommer fortfarande att ha kvar sin smak efter frysning och kan användas till matlagning. Skölj, torka och stoppa in i en lufttät förpackning. Du kan även göra en smörblandning, finhacka örterna (gärna med vitlök, citrus eller havssalt), blanda med smör och frys in.

 

Källa: Hushållningssällskapet och Livsmedelsverkets rapport "Förvara maten rätt så håller den längre" (2011).

18 december 2015 kl 15:30
0kommentarer

Fler inlägg

Fredag 30 maj. Bokarbetet är inne i sin sista fas...larsakulan
ulnyahandelser
Dr. Vladimir Soyfer: Redefining Aesthetic DentistryNicholasknight12
Höfternarevolutionary

Såhär förvarar du maten för bästa hållbarhet

Grundregeln för förvaring av känsliga varor som köttfärs, bär, sallad och rå fisk är att ju ka­llare – ner mot 0° C – desto längre hållbarhet. Livsmedelsverket rekommenderar 4–5° C. Temperaturen skiljer på olika platser i kylen – känn efter så du vet vart det är kallast respektive varmast.   I KYLSKÅPET Köttfärs och fisk, 0–2° CSka in på kallaste platsen så fort som möjligt. Håller bäst vid förvaring strax över livsmedlets fryspunkt, vanligen ner mot 0° C. Andra köttprodukter, 4–5° CLåt inte pålägg – som skinka, korv och leverpastej – stå framme för länge. En halvtimme är okej. Matrester, 4–5° CSka du äta resterna inom fyra–fem dagar, ställ dem övertäckta i kylen. Om inte, förpacka, märk och frys in. Bär, 4–5° CFörsämras snabbt i rumstemperatur. Hållbarheten förlängs med flera dagar om bären står kallt och luftigt förpackade. Mejeriprodukter och ägg, 4–5° CHåller ofta betydligt längre än till bästföredag, om de står kallt. Låt inte stå framme i onödan.Obs: Ägg i kylskåp håller flera veckor efter bästföredag! Datumet utgår från att man förvarar dem i rumstemperatur. Sallad, 4–5° CDålig hållbarhet, beror på den stora ytan i förhållande till den lilla volymen; vätskeförlust torkar ut bladen. Förvara i påse – stick hål på påsen eller lämna den lite öppen. Morötter och rotfrukter, 4–5° CI grönsakslådan utan plastpåse. Om varorna är färska – skölj, skär bort blast och blad och lägg i luftig plastpåse. Mer frukt och grönt som ska in i kylskåpet: Blomkål, broccoli, lök, purjolök, vitlök, rödbetor, apelsin, kiwi, nektarin, persika, plommon, päron, äpplen, vindruvor, färska örter.Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade ska de förvaras i kylen.   I SVAL/RUMSTEMPERATURVissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp, eftersom de kan få köldskador – men gärna svalt, det vill säga i 12–15° C. (Temperaturerna som anges är de optimala.) Gurka, 10–12° CKänslig för kyla. Viktigt att behålla plasten på. Tomater, inte under 13° CBrukar hålla sig fasta i en vecka i sval rumstemperatur, och smakar då bäst. Men vill man att tomaterna ska hålla så länge som möjligt ska man lägga dem i kylen – där kan de klara sig i flera veckor. Men vid kallare än 13° C kan de få köldskador. Bananer, 12–14° CSkalet mörknar om de förvaras kallt. Behåll plastpåsen. Enligt en studie håller bananer som förvaras i 15 grader i påse i två veckor – medan bananer i 22 grader utan påse får fläckiga skal och blir bruna efter fyra dagar. Avokado– Omogen mår bäst i 5–13° C. Är det kallare mörknar fruktköttet och blir trådigt.– Mogen avokado – som tål kyla bättre – håller längre i kylskåp. Men låt vila i rumstemperatur innan den ska ätas. Mer frukt och grönt som ska förvaras i sval/rumstemperatur: Aubergine, färsk basilika, paprika, zucchini, citron, mango och melon   I SKAFFERIETTorrt, mörkt och gärna svalt.Potatis, 6–8° CSka förvaras mörkt. I ljus bildas klorofyll som färgar potatisen grön, samt det giftiga ämnet solanin som ger bitter smak och kan orsaka magsmärtor och kräkningar.Perfekt temperatur är 6–8° C, men 4–12° C är också bra. Potatisen klarar sig i 20° C i två–tre veckor om den är hel och förvaras mörkt. Ska man förvara potatisen länge kan man välja kylskåp – men vid för kall temperatur samlas socker i potatisen vilket försämrar smaken. Torrvaror som mjöl, socker, ris, pasta håller länge. Malet spannmål som mjöl kan dock härskna, och socker klumpa sig, om det inte förvaras torrt. Fullkornsprodukter härsknar snabbare på grund av att groddens fett finns kvar.Bröd i rumstemperatur i plastpåse (bröd torkar snabbare i papperspåse). Mjukt bröd bör frysas om det ska förvaras länge. Olja och nötter ska inte utsättas för ljus, värme eller syre – då ökar risken att varan härsknar. Skruva på locket på oljan noga och förvara nötterna väl förslutna.Kan även förvaras i kylskåp.   I FRYSENLivsmedelsverket rekommenderar –18° C.Mikroorganismer kan inte föröka sig i djupfrysta livsmedel. Men varan kan börja smaka illa, vilket dels beror på att fett bryts ner och till slut härsknar – dels på "frysbränna": att ytan torkar. Förpacka väl, utan luft.Tumregel: Magra livsmedel håller längre i frysen än feta. Fet fisk och fett kött bör tinas och ätas inom några månader – medan magra fiskar och magert kött kan ligga i frysen i upp till ett år om de är väl förpackade. Du kan frysa in i princip allt. Ex:-Avokado: Det fungerar utmärkt att frysa in mosad avokado. Tillsätt bara en matsked citron eller limejuice per avokado innan du mosar den så den inte missfärgas. Paketera sedan in i en lufttät förpackning - Bananer: Förutom att det blir den perfekta ingrediensen till smoothien kan du göra glass som verkligen smakar som riktig glass. Det är både magiskt och nyttigt. Stoppa dem i en mixer och sedan är det bara att äta. Vill du få den lite hårdare, stoppa in i frysen en liten stund till. - Grädde: Grädde med 40 procent eller mer fett går också att frysa. Värm först upp den till 80 grader i 15 minuter, kyl ned snabbt, och häll i en lufttät förpackning. Ska du förvara den längre än två månader, tillsätt då 0,75 dl socker per liter. - Ägg: Frys aldrig ägg med skal, du vet hur vätska expanderar när det fryses. Ingen bra idé med andra ord. Ta bort skalen, vispa äggen och frys dem sedan. För bästa kvalité bör de användas inom ett år. - Vitlök: Vitlök är väldigt tacksamt att frysa. Du kan stoppa in en hel fläta med vitlök och sen ta ut en klyfta vid behov, eller så pressar/skivar du den först. Men det måste ligga i en lufttät förpackning, även flätan. Det går också bra att skiva vitlök i olivolja och sedan frysa den. Då oljan inte fryser är det enkelt at ta ut så mycket du behöver varje gång - Mjölk: Frys bara mjölk om du inte planerar att dricka den efteråt, eftersom den kan skära sig. Men ska du använda den till bakning och matlagning fungerar det perfekt. Speciellt bra om mjölken börjar gå ur datum och du vet med dig att du inte kommer hinna använda upp den. - Ris & andra spannmål: Det är mycket lättare att koka en stor kastrull med spannmål, alltifrån ris till korn och bulgur, och sedan frysa in små portioner att ta fram vid behov. Du kan antingen ta fram ett paket på morgonen och tina i kylen till middagen eller lägga in i mikron eller kastrull med lite vätska - Pasta: Du kan frysa in vanlig kokt pasta i alla dess former om du har råkat göra lite för mycket. För att spara på energi och tid. Ta upp pastan strax innan den är klar så den inte blir överkokt när du sedan ska värma den igen, låt den svalna och frys sedan in - Kakdeg: Visade det sig bli mer deg än tänkt, eller kanske du inte hinner eller orkar använda upp all deg, går det alldeles utmärkt att frysa den. Portionera ut degen på en bakplåt och frys in. Ta sedan ut den och frys in i en lufttät förpackning - Örter: Örter kommer fortfarande att ha kvar sin smak efter frysning och kan användas till matlagning. Skölj, torka och stoppa in i en lufttät förpackning. Du kan även göra en smörblandning, finhacka örterna (gärna med vitlök, citrus eller havssalt), blanda med smör och frys in.   Källa: Hushållningssällskapet och Livsmedelsverkets rapport "Förvara maten rätt så håller den längre" (2011).

Föregående inlägg

Väldigt tidig morgon!

Nästa inlägg

Slänger ni mycket mat? 

Till bloggens startsida

Mathildasprime