Räkpaj med sparris och chili
Paj är nog bland det bästa jag vet. Allt i ett, och så gott. Till just denna paj har jag valt att göra en lite magrare pajdeg med kvarg istället för bara smör, och jag kan tycka att det nästan ger bäst resultat då skalet blir mycket krispigare och inte lika degigt som när man bara använder smör. Det tar sin lilla tid, även fast just denna paj är enkel att göra så är det en hel del väntetid. Men det är värt det, jag lovar. Ingredienser: Till pajdegen 1dl kvarg 50g kallt smör 1dl grahamsmjöl 2dl vetemjöl 3msk kallt vatten 0,5tsk paprikapulver Till fyllningen 150g sparris 400g skalade räkor 1 röd chilipeppar 2 vitlöksklyftor 4 ägg 3dl vispgrädde 2,5dl riven ost salt och peppar Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Skär smöret i små bitar. Häll i mjöl och paprikapulver i en skål. Tillsätt smör och kvarg. Nyp ihop allt till en jämn massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylen för att vila i 10 minuter. Nagga skalet med en gaffel. Ställ sedan in pajskalet i ugnen och förgrädda i ca 10 minuter. När skalet är klart, sänk ugnen till 200°. Under tiden pajskalet förgräddas kan du göra fyllningen. Skiva sparrisen i centimetertjocka skivor, och skär bort den tjocka delen av stjälken om den känns hård och trådig. Hacka chili och vitlök smått. Blanda ihop ägg och grädde i en bunke. Tillsätt chili och vitlök och krydda med salt och peppar. Häll till sist i den rivna osten. Fördela räkor och sparris i det förgräddade pajskalet. Häll sedan över äggstanningen. Ställ in i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills pajen har fått fin färg och inte är rinnig. Servera gärna med lite salld och dressing. // Josefin