Klassiska mazariner
Min sambo gillar inte mazariner, sa han. Men jag bestämde mig för att baka det ändå och äta upp alla själv om han ville envisas med att inte gilla dem. En dag, strax efter att jag hade bakat dem, säger han att han har tagit av dem ändå. Samma sak händer nästa dag, och nästa dag. Jag tror minsann att mazarinskeptikern ångrat sig och visst gillar dem nu. Dock ett krav - det måste vara mina hembakta och de ska helst vara varma. Ugn: 200 grader Räcker till cirka 18 stycken. Ingredienser: Till formarna: 3dl vetemjöl 1,5tsk bakpulver 100g smör nästan 0,5dl socker 0,5 ägg (vispa upp lätt i en skål, ta hälften) Till fyllningen: 50g smör 150g mandelmassa 2 ägg 3msk vetemjöl 0,5tsk bakpulver eventuellt någon droppe bittermandelessens Till glasyr: 2dl florsocker och vatten Gör så här: Arbeta ihop alla ingredienser till formarna (en mördeg), och låt det stå kallt i någon timme. Tryck sedan ut degen i mazarinformar eller vanliga aluminiumformar. Rör smöret smidigt och tillsätt mandelmassa och ägg, ett i taget. Rör sedan ner mjöl och bakpulver. Fördela fyllningen i formarna. Grädda mitt i, eller eventuellt lite längre ner i ugnen i cirka 15 minuter. Låt kakorna svalna och ta sedan försiktigt ut dem ur formarna. Gör glasyren till önskad konsistens och bred över. // Josefin