Sockerbullar med vaniljkräm
Bulldeg: 5 dl kall mjölk75 g jäst2 dl strösocker1 tsk salt1 msk stötta kardemummakärnor200 g mjukt smör2 liter vetemjölGarnering:smör till pensling, cirka 25 gströsocker till garneringVaniljkräm:5 dl röd mjölk1 vaniljstång1 1/4 dl strösocker6 äggulor50 g maizena majsstärkelse50 g mjukt smörBörja med att göra vaniljkrämen Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg ner stången, tillsätt mjölken och koka upp.Vispa äggulor, strösocker och maisena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under ständig vispning. Var noga med att se till så krämen inte börjar koka. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ställ krämen kallt.Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och lös den i den kalla mjölken. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma-kärnor och det rumsvarma smöret i klickar.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin cirka 12-15 minuter, eller cirka 20 minuter för hand, tills den känns smidig och elastisk. Låt degen vila 10 minuter så att spänningen släpper och degen blir mer följsam att arbeta med.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i cirka 25 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm, cirka 1 tesked.Grädda bullarna gyllene, i cirka 8-10 minuter och låt svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken