Köttbullar med mos, gräddsås och lingonsylt
Ikväll blev det enkel och god husmanskost. Köttbullar med potatis och gräddsås är en favorit hemma som tar en tillbaka till barndom och minnen. Tillagningstid 1h Portioner 6st Köttbullar 500g nötfärs 500g fläskfärs 2 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 1,5 dl grädde 1 st grönsaksbuljong 1 ägg 1 dl ströbröd 3 msk lingonsylt Mos 8st potatisar 40g smör 2 dl mjölk salt vitpeppar muskotnöt Gräddsås 4 dl mjölk 4 dl grädde 2 msk kalvfond 2 tsk soya 2 tsk tomatpuré peppar 2 msk maizena 1. Häll upp vatten till potatisen. Sätt på ugnen på 150 grader. 2. Hacka löken i stora bitar och skala vitlöken. Häll det tillsammans i en skål och häll i grädden, använd stavmixer och blanda det till en smet. 3. Blanda ihop köttfärsen med den mixade löken, vitlöken och grädden i en bunke. 4. Knäck ägget och lägg det i bunken. Strö över ströbrödet, salta och peppra. 5. Hacka sönder buljongtärningen och strö över det i bunken. Tillsätt sedan lingonsylten. 6. Blanda ihop allt till en smet, blanda noggrant! 7. Rulla ihop små bollar och lägg på en tallrik. 8. Stek alla köttbullarna och lägg dem på en plåt och ställ in dem i ugnen i ca 15 min. 9. När potatisen har kokat klart, häll ur vattnet och tillsätt smör, mjölk, salt, vitpeppar och muskotnöt. Använd stavmixer eller elvisp, och mixa noggrant tills alla klumpar är borta. 10. För såsen blandar du alla ingredienserna i en kastrull under omrörning. Smaka av och red den innan det tas av när den nåt koktemperatur. 11. Till maten är det gott att ha lingonsylt, men det finns flera goda saker man kan ha till. Några exempel är svartvinbärsgelé, majonnäs och saltgurka. Smaklig måltid!