En förmiddag i juni
Under sommarens lediga förmiddagar så bakar jag gärna. Sedan en del år tillbaka så har jag funnit matlagning och bakning som en slags terapi, som lugnar sinnet. Det är nästan lite så som yoga är för kroppen. Häromdagen fick det bli honungsfrallor. Det är ett väldigt luftigt bröd, fast med en frasig utsida. Jag smaksätter brödet med färska kryddor, så som oregano och timjan. Brödet är verkligen underbart både till frukost samt middagstillbehör. Brödet har en lättsam och mjuk smak, tack vare honungen. Jag skulle säga att frallorna även påminner lätt om ciabatta. Här kommer receptet;5 dl fingervarmt vatten 25 g (ett halvt) paket jäst2 tsk salt2-3 msk honung12,5 dl vetemjöl Extra mjöl till utbakningen Ugnen ska vara på ca 240 grader. Degen ska röras ihop snabbt och får inte knådas. Sedan ska degen jäsa under duk i minst 1 timme. Häll över en näve vetemjöl innan du lägger över duken. Därefter ska degen upp på en rejält mjölad yta. Degen får inte heller knådas efter jäsningen. Släta försiktigt ut degen i en stor rektangel med handflatan. Dela sedan upp rektangeln i mindre fyrkanter. Sedan gräddas dessa mitt i ugnen mellan 12-15 minuter. Det går även att toppa med timjan, rosmarin och oregano.