SAFFRANSGRANOLAN .
Suget efter saffran är stort nu. Vill krydda allt med denna ljuvlighet. Granolan fick bli först på tur. Brukar rosta ett lass på söndagar, äter väl hälften direkt från plåten när den är kvar och spar resten till kommande vecka. Grundreceptet är den vanliga banangranolan som jag tjatat rätt flitigt om tidigare, enda bonus momentet är att du tillsätter ett kuvert med saffran tillsammans med bananblandningen. Slängde i några russin också, för att spä på "lussebullesmaken". Jag blev larvigt nöjd med resultatet. Banangranola 1 stor burk 7 dl havregryn 1 dl nötter, min favorit är mandel eller hasselnötter1 dl pumpafrön (eller sesamfrön/solrosfrön)1 dl riven kokos/kokosflakes½ tsk vaniljpulverKanel/kardemumma efter smak2 nypor flingsalt3 msk kokosolja, rumstemperatur3 msk flytande honung eller agavesirap2 mogna ekobananer1 kuvert saffran Sätt ugnen på 200°C och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda havregryn, nötter, kokos, pumpafrön, vanilj och salt i en stor skål. Ta fram en tallrik och mosa bananerna med en gaffel, sleva upp kokosolja samt ringla på honung och tillsätt saffran. Knåda allting med händerna tills det blivit en jämn smet. För över banansmeten till skålen med de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Sprid ut granolan i ett jämnt lager på bakplåtspappret. Krydda med stött kardemumma och mald kanel. Rosta i ugnen i 20-30 minuter. Titta till granolan regelbundet och rör om med en träsked efter ca 8 minuter så att den inte bränns vid. Jag brukar sätta ner plåten längst ned och stänga av värmen när den fått en fin gyllenbrun färg, och låta den svalna över natten. Häll sedan upp granolan i en lufttät glasburk.