BROCCOLISOPPAN !

Soppar är verkligen en genialisk rätt. Det går snabbt, väljer en bas av det som finns hemma och trollar fram det hela kvickt. Plus att det räcker till många eller enkelt sparas till framtida luncher/matlådor. Jag behöver nog inte sälja in detta mer. En variant på soppa som jag tänkt på länge, är broccolisoppa. Det är en favoritgrönsak här hemma men ändå har jag inte kommit till skott förens någon vecka sedan när morfar kom ut till sommarstugan med 3 st färska huvuden. Detta blev resultatet & det blev väldigt gött.  RECEPT  Ca 1,5 liter soppa 3 broccolihuvuden 1 liter kokande vatten 1 tärning grönsaksbuljong 1 vitlöksklyfta 1 liten gul lök ca 2 dl valfri grädde smaka av med en skvätt vit balsamvinäger salt ca 2 dl sesamfrön kokta ägg till servering, 1 per person Gör såhär: Hacka löken och stek i smör tillsammans med pressad vitlök i en kastrull. Hacka broccolistjälkarna och stek tillsammans med löken i ett par minuter, tills löken fått färg. Häll över det kokande vattnet (koka upp det i en vattenkokare) och smula ner buljongtärningen. Hacka två broccolihuvuden och häll ner. Låt koka tills broccolin mjuknat. Häll över soppan i en mixer (alternativt använd stavmixer) och mixa slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen, häll ner grädden och låt precis koka upp. Smaksätt med vinäger och salt. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de blivit gyllenbruna och riv det tredje broccolihuvudet med ett rivjärn. Servera soppan med löskokta ägg, rostade frön och riven broccoli!