Ramadan, fotografering & dolma
Wow så snabbt tiden går!! Vill börja med att säga: DOLMAN var dödlig i lördags!!! Så gott?!? Helt sjukt, Hamodi gillar INTE dolma men han älskade det. Igår fotograferades vi inför vår 10-årsdag och spelade in en video. Bilder kan ni se HÄR och finaste Zahraa (fotografen) kommer lägga upp fler bilder sen så följ henne! Jag lovade er att dela med mig utav receptet på dolman, detta behöver du: 1 paket vinblad eller andra grönsaker du vill fylla och ha med i dolman. Vi fyllde bland annat potatis och tomater. Halv paket frysta bondböner 5 dl ris 2 st hackade lök 3 st hackade vitlöksklyftor 300 gram köttfärs och stora köttbitar med ben som man har i botten av kastrullen. (Frivilligt) 2 msk tomatpuré Kryddor behöver du också: 1 msk svartpeppar, 2 msk sjukryddor, 4 msk granatäpple-sås, 1 pressad citron, halv dl olivolja, 2 till 2,5 msk salt, 1 tsk kanel, 3 msk torkad mynta och 1 msk citronsyra. Blötlägg riset i kallt vatten i minst 30 minuter sen blanda ihop kryddorna, riset, köttfärs, hackade löken och hackade vitlöken till en "röra". Fyll i grönsakerna som du vill ha till dolman med "röran". Jag la tex halv matsked av röran till varje vinblad som jag rullade. Till potatisen och tomaten behöver man fylla dem mer då det får mer plats! Om ni inte vet hur man rullar dolman eller fylla grönsakerna så vill jag tipsa er om att kolla lite på youtube genom att söka på dolma även om dem pratar arabiska så förstår man bra. I kastrullen lägger jag lite olja först innan jag lägger in köttbitarna som är frivilliga. Sen lägger jag in skivade potatisar för att inte bränna resterande innehåll. Häll över bondbönerna innan du börjar lägga in vinbladen och fyllda grönsaker. Lägg in allt väldigt tätt och sedan en liten tallrik ovanpå för att hålla ihop allt. Sätt kastrullen på spisen med hög värme tills du hör att det steks så att allt får färg sen sänk värmen. Efter en stund börjar moment 2, man ska hälla över en sås över hela dolman. Såsen jag blandade var kokt vatten, två msk tomatpuré, en pressad citron, lite salt, citronsyra (om du vill ha den väldigt sur), granatäpple-sås. Här använder jag inte riktigt mått utan vi i familjen gillar dolman med mycket sås så vi häller över väldigt mycket sås helt enkelt. Ungefär 5-10 cm sås över dolmans kant i katarullen. Sänk värmen till medel och låt den koka i 1,5 till 2 timmar, låt den gärna koka på lägsta värmen i slutet :) När man serverar dolman vänder man kastrullen upp och ner på en fat, lätt två liba bröd på fatet innan du vänder dolman på för det brödet blir så himla gott!! Jag har använt lite olika recept och gjort lite utifrån vad vi gillar hemma men HÄR är grundreceptet som jag hittade på nätet sen har jag kollat youtube.