Arabisk gryta med ris
Jag älskar arabisk mat!!! Kärlek kärlek!! Igår lagade jag en gryta (vi kallar den för Tabsi) som vi alltid åt i familjen, enkelt & gott. Jag vet att många älskar smaken av arabisk ris så jag ska försöka ge ett bra recept här. Grytan: En hel kyckling, (ett paket) passerad tomat, ( 1 dl) tomatpuré, citron, olja, vitlök, (1 dl) vinäger, salt, aromatkrydda, svartpeppar, lök, tomat och potatis. - Dela kycklingen i fyra delar och rensa den ordentligt. Lägg den i lite vinäger, salt och pressad vitlök. Blanda tomatpuré, passerad tomat med lite vatten. Jag har i ganska mycket vatten då jag inte vill att såsen ska bli "tjock". Lägg till kryddorna och kanske andra kryddor som ni gillar hemma samt citron. Skär lök, tomater och potatisen i ringar, här kan ni även lägga andra grönsaker men vår familj gillar detta. Lägg kycklingen i en ugnsgryta, lägg grönsakerna också där och häll över lite olja på sedan tomatsåsen över. Jag brukar smaka av tomatsåsen för att se om kryddorna är bra eller om det behövs något extra. Om den är för saltig lägger jag oftast mer tomatpuré och vatten så går det över. Grytan ska in i ugnen på ca 230 grader och jag vänder kycklingen under tiden så den inte bränns på ena sidan. Den ska vara i ugnen tills du ser att den är färdig och har fått en fin färg på både sidor :)Nu till riset, det tog mig 2 år att lära mig att tillaga arabiskt ris hahah!! Vi köper riset oftast från olika livsmedel som har en arabisk bakgrund. Innan man tillagar riset ska den ligga i vatten under några timmar, jag brukar slänga in lite ris i något skål bara och hälla över kallt vatten. När jag väl ska börja laga riset kokar jag alltid varmt vatten.- Häll i lite olja i en gryta, häll bort vattnet från riset och börja "steka" riset i grytan. Här brukar jag lägga i salt, aromatkrydda eller buljong och steka riset men var försiktig så du inte bränner riset. Häll över det varma vattnet och låt täcka riset med cirka 1 cm. Lägg det på hög värme sen när vattnet försvinner kan du sänka värmen till typ 2-3 och bara låta riset ta sin tid under låg värme!Hoppas att det smakar <3