Saftigt potatisbröd

Har du överbliven, kokt potatis stående i kylen? Är du sugen på ett nybakt bröd till kvällen? Detta potatisbröd är så enkelt att göra och blir otroligt saftigt och gott. Jag har utgått från ett vanligt grundrecept på vitt bröd och sedan "piffat" upp det med kryddor och potatisen. Detta recept räcker till två rejäla limpor (du kan halvera receptet för endast ett bröd). Potatisbröd 2 limpor Ingredienser: 1 liter vätska (mjölk eller vatten, eller hälften hälften) 50 g jäst 1 msk salt 0,5 - 1 msk malda kryddnejlikor (ja, jag älskar verkligen kryddnejlikor i bröd) 0,5 - 1 msk malen kummin 50 g smält smör ca. 2,6 l mjöl (jag bakar alltid med vetemjöl special) ca. 500 g potatis (jag hade ca. 5 stycken normalstora) Gör så här: Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret och tillsätt vätskan. Värm till 37 grader och häll degspadet över jästen så att den löses upp. Mosa potatisen ordentligt, gärna med elvisp eller liknande. Ha i potatisen i degspadet. Tillsätt salt, kryddnejlikor och kummin och rör sedan i större delen av mjölet under omrörning. Jag använder degkrokar, men du kan även knåda med händerna. Knåda tills degen är blank och fin. Lägg en bakhanduk över bunken och låt jäsa i 1 timme. Ta fram degen och knåda den på ett mjölat bakbord i några minuter. Forma degen till två limpor. Jag sparade en liten degbit per bröd och gjorde flätor till det ena brödet. På det andra brödet "bankade" jag ut degen så att den blev lite plattare, skar sedan jack (se bild) och vek sedan degen. Låt sedan limporna jäsa på varsin plåt (jag råkade lägga båda limporna på en plåt och de jäste ihop till en stor limpa) i 45 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader. Sätt in en plåt åt gången och grädda bröden i ca. 30-45 minuter. Ta fram bröden och låt de svalna under en bakduk på ett galler.  Åh! Detta brödet var helt fantastiskt, jättegott med smör direkt på de nybakta bröden som liksom smälter sådär härligt..