Morots- och fetaostpaj med asiatisk sallad
Jag älskar verkligen paj! Pajer är så snygga och goda och här är ett helt nytt recept jag testade. För dig som gillar morötter och fetaost kommer du förmodligen älska den här pajen. Helt vegetarisk dessutom! Jag serverade pajen med en god grönsallad med en dressing á la Asia! Recept från alltommat.se Morots- och fetaostpaj 4-6 pers. Pajskal: 100 g smör 1 dl grahamsmjöl 2 dl vetemjöl 1 krm salt 1-2 msk vatten Fyllning: 1 knippa morötter (jag tog ca. 8 stycken vanliga ) 1 bit purjolök (ca. 15 cm) 200 g fetaost Äggstanning: 3 ägg 2 dl mjölk 1 dl grädde 1 dl riven ost, lagrad (förmodligen även gott med riven parmesan) 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar, nymald Gör så här: Hacka samma smör, mjöl och salt till en grynig massa, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca. 24 cm i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda skalet ca. 10-15 minuter. Skala morötterna och skär dem på längden. Koka morötterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, häll sedan av vattnet och låt morötterna svalna. Strimla och skölj purjolöken. Fräs den i smör till löken är mjuk (jag hade även i två pressade vitlöksklyftor). Fördela purjolöken, smulad fetaost och morötterna i pajskalet. Blanda ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll den över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca. 40 minuter, tills fyllningen är gyllene och har stelnat. Grönsallad med asiatisk dressing 1/2 gurkaen näve sockerärtoren näve haricot verts, färska1 polkabeta1-2 tsk svarta sesamfrön1 msk risvinäger1 msk japansk soja0,5-1 msk honung (smaka dig fram)1 tsk oljaGör så här:Halvera gurkan på längden. Grö ur kärnorna och skär gurkan i tjocka skivor. Ansa sockerärtorna och haricot verts. Värm upp en stekpanna och fräs haricot verts och sockerärtor i oljan. Strö över lite salt och fräs tills grönsakerna fått fin stekyta, ca. 2 minuter. Skala polkabetan och skär den i skivor tunt, gärna med mandolin. Blanda grönsakerna i en serveringsskål. Blanda risvinäger, japansk soja och honung i ett glas och rör omkring. Smaka av. Häll dressingen över grönsakerna och dekorera med sesamfröna. Servera till pajen!