Kanelbullar med hasselnötter och choklad
Det finns väl inte någon som missade att det var kanelbullens dag igår va? Här har jag fyllt degen med hackad, mörk choklad och hackade hasselnötter - supergott! Jag gjorde även bullarna riktigt, riktigt stora, typ 2- eller 3-mannabullar, haha!Ingredienser 1 sats5 dl mjölk150 g smör1 pkt jäst för söta degarca 16 dl vetemjöl 1/2 tsk salt1,5 dl strösocker1/2 msk kardemumma1/2 msk kanel150 g kesella (bullarna blir riktigt saftiga med kesella)Fyllning:100 g rumstempererat smör1 dl strösocker1 msk kanel50 g mörk choklad, hackad50 g hasselnötter, hackadePensling:1 ägg1 msk mjölkpärlsockerGör så här:Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken och smält smöret till 37 grader och häll degspadet över jästen. Lös upp jästen och tillsätt salt, socker, kardemumma, kanel, kesella och sedan mjölet. Börja med lite mjöl åt gången och arbeta in mer och mer. Jag brukar arbeta degen med degkrokar men du kan knåda degen också. Låt degen jäsa 30 minuter under bakhandduk. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen och knåda den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär platta och bred ut fyllningen över hela degen. Vik plattan dubbel och sedan en gång till. Kavla lite försiktigt för att få till en rektangulär form. Skär remsor av degen och och sedan en lång skåra i varje remsa. Snurra degen till degsnurror - här kan du se en video på hur man snurrar.Lägg dina kanelsnurror på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Under tiden kan du vispa ihop ägg och mjölk. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca. 8-10 minuter, tills de blitt gyllene.Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler. Servera med...mjölk såklart! (eller föredrar du saft?)