Frukt- och nötbröd med egen marmelad
Nu är oktober äntligen här! Jag älskar verkligen värme och sommaren, men det är något speciellt med hösten. Det är en mysig tid då man får vara mer inomhus, äta mustiga grytor, mysa framför brasan och ha tända ljus. Den här veckan har jag flera goda hösträtter inplanerade men jag tänkte börja med det här supergoda brödet! Receptet är från alltommat.se (jättebra receptsida). Även om du inte vanligtvis bakar bröd måste jag tipsa om detta bröd, det är nämligen hur enkelt som helst att baka (du behöver ingen jäst). Fyllt med nötter och torkade frukter har detta goda bröd allt som behövs. Här åt jag brödet med egenodlade groddar och hemmagjord apelsinmarmelad - enkelt, gott och underbart höstigt! Frukt- och nötbröd 1 limpa Ingredienser: 300 g torkade frukter (välj det som du gillar mest, exempelvis torkade aprikoser, russin och blåbär) 300 g blandade nötter (t ex mandlar, valnötter, hasselnötter, pumpakärnor, solrosfrön och cashewnötter) 2 dl grovt rågmjöl 4 dl dinkelsikt 2 tsk bikarbonat 2 tsk salt 5 dl filmjölk eller yoghurt (naturell) Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Grovhacka sedan nötter och frukt. Blanda hacket med alla torra ingredienser och avsluta med att blanda i filmjölken. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet. Smöra och bröa en 1,5 liters form (brödform) och häll ner smeten i formen. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca. 1,5 timme. Tips! För att brödets aromer verkligen ska komma fram är det alltid bra att låta brödet svalna långsamt. När du väl tagit ur brödet ur formen kan du linda in det i en bakhandduk och sedan i en stor, eller flera tjocka filtar. Det kommer ta några timmar för brödet att svalna, men det kommer vara värt det! Hemgjord apelsinmarmelad 2 kg Nu när vintern närmar sig (okej, hösten har knappt börjat men ändå) så börjar mataffärerna så sakteligen att fyllas med riktigt goda apelsiner. Passa på att göra en ordentlig sats med marmelad som räcker hela året! Det här receptet är från arla.se och ger en fantastisk god och söt marmelad med lite bittra inslag - supergott på detta brödet! Ingredienser: 1,5 kg apelsiner 1,5 liter vatten 2 kg strösocker 1 msk citronsyra Gör så här: Börja med att tvätta apelsinerna i varmt vatten. Du kan till exempel använda en mjuk borste eller svamp. Skär apelsinerna i klyftor, det är lättast med en sågtandad kniv. Skär sedan alla klyftor i tunna skivor. Samla alla kärnor i ett knyte av gasväv. Lägg frukten och kärnknytet i en tjockbottnad och rymlig gryta. Häll på vattnet och låt koka tills apelsinskalen är mjuka, ca. 45 minuter. Lyft av grytan från värmen och ta bort kärnknytet. Rör ner sockret lite i taget. Rör ordentligt tills alla sockerkristaller har löst upp sig. Ställ tillbaka grytan på värmen igen och koka kraftigt utan lock tills marmeladen börjar bli lite simmig, ca. 35-45 minuter. Rör om då och då. Lyft av grytan från värmen och skumma bort eventuellt skum. Lös upp citronsyran i lite av den kokta marmeladen och rör sedan ner resten. Ös upp marmeladen i rengjorda, varma burkar (glasburkar är fint) och stäng locken. Förvara svalt i skafferiet eller i kylskåpet.