Fransk stuvad potatis med basilika
En av mina favoriträtter i skolan var utan tvekan stuvade makaroner och igår kände jag mig nostalgisk. Fast jag bytte ut makaronerna mot potatis! Detta är ett väldigt enkelt recept på en krämig potatis med god smak från basilika. Fransk stuvad potatis med basilika 4 pers.Ingredienser:Potatis till 4 personer5 dl mjölk1 dl grädde2 msk smör3 msk mjölsalt & peppar2 msk färsk basilika2 vitlöksklyftor1,5 tsk salt1 krm kryddpeppar1 tsk fond (jag hade brynt scharlottenlök)Gör så här:Skala potatisen och skiva den i ca 1,5 cm tjocka skivor. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör omkring hela tiden och tillsätt mjölk och grädde. Rör omkring tills allt mjöl löst sig och såsen har kokat upp (då tjocknar den). Tillsätt salt, kryddpeppar, hackad basilika, fond och pressade vitlöksklyftor. Smaka av såsen och ha i mer salt, basilika eller någon annan valfri krydda om det behövs. Lägg ner potatisskivorna och försök trycka ner dem så att de ligger under sås. Sätt på locket och låt koka på svag värme i ca. 15 minuter (tills potatisen är mjuk). Servera till fisk, kött eller som mig - ugnsrostade grönsaker.Tips! Byt ut basilkan mot dragon eller någon annan valfri krydda och skapa något helt nytt!