Fisksoppa med saffran och hembakt bröd

Här har ni en riktigt, riktigt god fisksoppa som passar perfekt nu i oktober! Den varma, mustiga och smakrika soppan har saffran i sig vilket ger en härlig smak samtidigt som soppan blir vackert gul. Detta är min mammas egna recept och till denna goda soppa har jag bakat ett eget bröd. Jag utgick från ett grundrecept för vitt bröd, men bytte ut lite saker och la till egna kryddor. Jag älskar verkligen jul och ja, det är inte så konstigt att jag då valde att krydda upp brödet med lite nejlikor och kummin - mmm, ett väldoftande och otroligt gott bröd!Fisksoppa med saffran 4 pers.Ingredienser:ca. 600 g fisk (jag hade lax och torsk), skurna i bitar1 gul lök2 vitlöksklyftor1 purjolök (använd även det mörkgröna)1 morot1 påse saffran (1 g)1-2 dl vitt vin2 dl grädde8 dl buljong (kan verkligen tipsa om Renée Voltaires lantbuljong "Hej Bombay!")1-2 tsk timjan (smaka dig fram)1 tsk garam masala (smaka dig fram)1 tsk spiskummin (smaka dig fram)1 tsk koriander (smaka dig fram)Salt & peppar 1-2 msk oliv- eller rapsoljaGör så här:Börja med att skala och hacka gullöken. Strimla sedan purjolöken och skölj noga. Värm en gryta och stek gullöken, pressad vitlök och purjolök i oljan. Häll i saffran och rör runt. Slå sedan i vinet och låt allt puttra tillsammans en stund tills löken blivit mjuk. Under tiden kan du skala moroten och skära små "Julienner" (små, korta morotsstavar). Häll i moroten i grytan och tillsätt buljongen. Smaka dig fram genom att tillsätta mer buljong eller fiskfond. Låt soppan puttra en stund. Häll i grädden och krydda upp soppan med timjan, garam masala, spiskummin och salt & peppar. Du kan ha i valfria kryddor, men dessa blir riktigt gott i. Testa dig fram och börja med lite kryddor. När soppan kokat ihop och du gillar smakerna kan du släppa i fisken. Lax och torsk tar endast några få minuter innan den är genomkokt. Servera med ett nybakt bröd! Saftigt bröd med kummin och nejlikor 1 limpaIngredienser:50 gram jäst5 dl mjölk50 g smör2 tsk salt12 dl vetemjöl special1-2 tsk kummin1-2 tsk kryddnejlikor, malda2 msk honungGör så här:Smula jästen i en bunke. Värm mjölken och smöret till 37 grader. Häll över jästen. Rör runt så att jästen löser sig. Tillsätt saltet och kryddorna. Häll ner en del av mjölet och rör omkring med en slev eller arbeta med degkrokar. Häll på mer och mer mjöl tills du fått en bra konsistens (degen ska börja släppa från bunken). Täck bunken med en ren bakhandduk och ställ på en plats där det inte är drag (inuti duschen brukar vara bra, lite varmare där) i 30 minuter. Arbeta degen en liten stund och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Knåda några minuter på ett mjölat bakbord. Forma en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 200 grader. Låt limpan jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt in i mitten (eller längst ner) i ugnen och grädda ca. 35 minuter. Ta fram när brödet är genombakat och har en gyllene färg.Sååå gott! Kommentera gärna om du har några favoritkryddor i bröd (behöver lite tips!)