Boeuf Bourguignon med potatisgratäng

Höstens bästa köttgryta?Boeuf Bourguignon är en fransk köttgryta som kokas i rött vin, en mycket känd och älskad maträtt. Precis som namnet antyder härstammar rätten i Bourguignon, ett vindistrikt i östra Frankrike (kanske var tanken att man skulle använda just Bourguignon-vin i grytan?). Här har jag utgått från ett recept från alltommat.se men jag har tagit bort och lagt till vissa delar. I det vanliga receptet ska det vara champinjoner, men jag gillar inte svamp så det hoppade jag över. Boeuf Bourguignon 4-6 pers.Ingredienser:800 g nötkött, i bitar2 msk smör2 morötter1-2 gula lökar2 vitlöksklyftor, skivade150 g sidfläsk (fungerar bra med bacon)2 msk tomatpuré3 dl rött vin (ta en slurk av något som du har över)3 msk oxfond2-4 dl vatten1-2 tsk timjan2 lagerbladsalt och pepparev. champinjoner (om du gillar svamp)Gör så här:Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över köttet i en rymlig gryta. Skala och skär morötterna och gullöken i bitar, skiva vitlöken tunt. Fräs löken i smör i en stekpanna tillsammans med bacon (börja med baconet så kan du sedan steka i fettet). Häll ner lök och morötter i grytan och slå i vinet. Tillsätt tomatpuré, kryddor, fond och vatten. Smaka av med buljongtärning. Lägg ner lagerbladen. Koka upp allt under omrörning och sänk värmen ordentligt. Sätt på locket och låt grytan småputtra i 3 timmar. Efter den här tiden kommer köttet vara mört och fint. Servera med kokt potatis eller som jag - med potatisgratäng.Tips! Tillaga grytan dagen innan så blir köttet extra mört och smakerna kommer till sin rätt. Potatisgratäng 4 pers.Ingredienser:6-8 potatisar (räkna utifrån hur många ni äter)2 dl grädde1 dl mjölk2 dl parmesanSalt och peppar2 msk smör1 gul lök2 vitlöksklyftorGör så här:Skala potatisen och skiva den tunt, gärna i en maskin. Skala och skiva löken. Olja eller smöra en ugnsfast form. Lägg ett lager potatisskivor i formen, salta och peppra och lägg på lite lök och vitlök. Varva på detta sätt tills formen är full. Häll på grädden och mjölken och klicka på smöret. Ställ in i ugnen på 185 grader i ca. 1 - 1,5 timme (tiden kan skilja sig lite beroende på vilken potatissort du använder, ugnstyp och liknande). När det återstår ca 5 minuter, ta ut formen och häll över lite riven parmesan, ställ in och låt gratängen få en gyllene färg.Tips! Testa att pudra på lite muskotnöt (ta inte för mycket dock eftersom kryddan lätt tar över smaken).