Amerikansk äppelpaj med hemgjord vaniljsås
Det verkar som att det finns hur många äpplen som helst just nu - häromdagen fick vi en hel kasse med äpplen från grannens trädgård. Man hinner ju inte äta upp alltihop så vad kan väl vara bättre än att baka en riktigt ljuvlig äppelpaj? Detta receptet är på en amerikansk äppelpaj från Leila Lindholm.Amerikansk äppelpajPajdeg:150 g smör4 dl mjöl0,5 dl florsocker1 ägg0,5 msk kallt vattenFyllning:12 stora äpplensaft av en citron50 g smör4 msk strösocker2 tsk kanel1 tsk malen ingefära 1 tsk kardemumma (la jag till för det är ju för gott)Ägg och mjölk till penslingFlorsocker att garnera medGör så här:Nyp ihop tärnat, kallt smör med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop - knåda inte! Plasta degen och låt den vila i kylen 30 minuter. Fyllning:Sätt ugnen på 180 grader. Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg äpplena i en skål direkt, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena mjuka i smör, socker och kryddorna. Stek i två omgångar. Häll äpplena på en tallrik och låt svalna. Dela degen i två delar, varav den ena är lite större. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameteroch 5 mm tjock. Rulla ut degen över en pajform, tryck försiktigt ner degen längst kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformen.Fyll pajformen med äpplena. Kavla ut nästa degcirkel. Vispa ett ägg med lite mjölk och pensla utkanten av degen, lägg sedan ut degen som ett lock och nyp ihop skarven. Jag fick lite deg över som jag stansade ut småhjärtan med och dekorerade - det blev fint. Skär små snitt i pajen, gärna som solstrålar och ställ in i nedre delen av ugnen ca. 35 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun. Servera med hemgjord vaniljsås eller glass. Hemgjord vaniljsåsJag tyckte personligen att detta receptet blev alldeles för sött, nästa gång ska jag halvera sockret (ett litet tips)Ingredienser:1 vaniljstång2 dl vispgrädde2 dl mjölk1 dl socker (men bättre med 0,5 tror jag)4 äggulorGör så här:Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta vaniljstången och gröp ur kärnorna. Lägg i kärnor och vaniljstång i grädden och låt koka upp. Låt koka några minuter. Låt svalna och ta sedan ur vaniljstången. Vispa äggulor med socker tills det blivit pösigt. Tillsätt lite av gräddblandningen i äggulorna och vispa lite. Häll sedan ägguleblandningen i gräddblandningen och låt sjuda några minuter under omrörning - OBS! kör på låg värme, om det börjar koka skär sig såsen. Häll upp i en bägare och ställ i kylen.