HALLON, CHOKLAD OCH VETENSKAPLIGA KAKTEST:)
HEJ HEJ! Har inte varit skötsam och lagt ut förra helgens kakor som ingår i det vetenskpliga kaktest som pågår på jobbet. Men de kommer nu istället:) MONIKA AHLBERGS HALLON-OCH CHOKLADPAJ 3 DL VETEMJÖL 2 MSK STRÖSOCKER 125 G SMÖR 1 ÄGG FYLLNING. 300 G HALLON 50 G SMÖR 3 DL KOKOSFLINGOR 1 ÄGG 1 DL STRÖSOCKER 75 G VIT CHOKLAD 1. Hacka ihop mjöl, smör och socker till en gryning massa. 2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i pajform meed hög kant ca 20-22 cm i dm. Nagga och ställ i kylen ca 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter. 3. Smält smörettill fyllningen och tillsätt kokosflingorna. 4. Vispa ägg och socker vitt. Blanda ihop med kokos-smörblandningen. 5. Fördela hallonen i pajskalet. Häll smeten ovanpå. Grädda i 200 grader ca 30-35 minuter. Lägg folie på om det blir för mörkt. (Vilket det lätt blev:) 6. Ta ut pajen och strö på den grovt hackade chokladen. Gratinera på 250 grader i ca 4 minuter. 6. Servera med lättvispad grädde eller glass. Vad åt vi då mer? Jo något med choklad i. Det kan behövas något sött och gott med choklad i ibland:) KLADDKAKA MED DIGESTIVEKEX 2 DL SOCKER 2 DL VETEMJÖL ½ DK KAKAO 1 NYPA SALT 125 G SMÖR 2 ÄGG 10 DIGESTIVEKEX ½ DL KROSSADE DIGESTIVEKEX ATT SMÖRJA FORMEN MED Sätt ugnen på 175 grader. Bryt kexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna i en skål.Smörj en form (gärna en med avtagbar kant) ca 24 cm i dm och bröa den med de krossade Digestivekexen. Smält smöret och rör ner äggen. Vänd ner smörsmeten i bunken med torra ingredienser. Rör om försiktigt till det blandat sig. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 14-17 minuter. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis stannat. Tag ut och sätt i frysen ca 20 minuter. Skär upp och servera med grädde eller glass.