Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in

CITRONTÅRTA MED LAKRITSBOTTEN

              Oj, oj, oj!! Det var länge sedan! Jag har inte slutat med min kakblogg. Bara haft sommarmys, semester och nu jobbar jag samtidigt som jag går en kurs på högskolan. Tiden är knapp:) Men att baka är för mig avkoppling så nu kommer det att bakas mycket framöver:) Denna tårtan åt vi i helgen på jobbet. Lite pyssel med den men den är värd det:) Ja, just det, citron är väl dessutom nyttigt? C-vitaminer ni vet:) Vi hörs! Kram kak-Ann!   10-12 bitar   Botten; 125 g sötmandel ½ dl strösocker 1½ dl vetemjöl 1 msk lakritsgranulat eller 2 msk lakritspulver 75 g smör, rumsvarmt   Lemon curd: 2 citroner, finrivet skal 1 dl citronsaft, nypressad 3 ägg 2 dl strösocker 100 g smör   Citronmousse: 4 gelantinblad 3 dl vispgrädde 2 dl florsocker 3 äggulor 1 citron, finrivet skal & saft 2 dl gräddfil   Citrongelè: 2 gelantinblad 1 dl strösocker 1 dl vatten 1 citron, finrivet skal & 1 tsk saft   Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln grovt. Blanda den med övriga torra ingredienser i en bunke. Rör ner smöret.  Ta en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper som passar i botten. Lägg på smeten och tryck ut jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen ca 14-16 minuter. Låt botten svalna.  Lemon curd: Häll citronskal och saft i en rostfri kastrull. Vispa ägg och socker lätt och häll det i kastrullen. Vispa på svag värme tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Låt svalna. Citronmousse: Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden halvfast. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner gelantinet i äggsmeten. Tillsätt citronskal- och saft samt gräddfil. Vänd till sist ner grädden och blanda allt försiktigt till en jämn smet.  Bred ut lemon curden på bottnen och fyll på med mousse. Låt stå i frysen ca 2 timmar eller tills moussen har stelnat.  Citrongelè: Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Koka ihop socker och vatten i en kastrull i ca 5 minuter. Tag av från plattan. Krama ur gelantinet och lägg i den varma sockerlagen. Tillsätt citronskal- och saft. Låt svalna i rumstemeratur. När gelèn är som äggvita i konsistens fördela den jämt över tårtan. Om den har stelnat för mycket går det bra att värma gelèn igen. Låt tårtan stå i kylen minst 3 timmar före servering. Gärna över natten. Njut!!                    

Föregående inlägg

LOUISE OCH JAG HAR BAKAT:)

Nästa inlägg

CHOKLADKAKOR MED LAKRITSKOLAGÖMMA

Till bloggens startsida

Min blogg