CHOKLADTÅRTA MED BRÄNDA MANDLAR
Hej! Helgen lider mot sitt slut.Trist för vissa men skönt för oss som jobbar:) Vi har ju vår ledighet kvar:) Som alltid har vi jobbat toppenbra ihop:) Tänk att ha så trevliga jobbarkompisar så att det ären glädje att jobba ihop:) Denna helgen har vi ätit sötsaker. Vi bestämde oss för det då vi förlorade en timmes sömn inatt pga sommartiden:) Tack Camilla och Helene för godsakerna!! De var toppen! Idag åt vi denna kakann... Till brända mandlar: 3½ dl skållad sötmandel 1½ dl socker 4 msk vatten Till tårtan: 175 g mörk choklad 125 g smör 4 ägg, separerade 1 dl socker ½ dl vetemjöl 1½ dl brända mandelsmulor Glasyren: 2 1/4 dl vispgrädde 25 g smör 200 g mjölkchoklad i bitar Ugn: 200 grader Rosta mandlarna i stekpanna. Rör ofta då de bränns lätt. Rosta en 4-5 minuter. Häll över i en skål. Lägg socker och vatten i stekpanna. Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen lite. Häll i mandlarna. Låt blandningen få en gyllene färg. Häll upp på smörpapper. Låt svalna och stelna. Bryt mandlarna lätt. Spar några till garnering. Kör dem i matberedare tills de liknar brödsmulor. Till tårtan. Smält choklad och smör ihop i kastrull eller vattenbad. Rör till en jämn massa. Vispa äggulor och socker pösigt. Vänd ner choklad-och smörsmeten. Tag 1½ dl av mandelsmulorna och till sist mjölet . Rör ihop. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner i chokladblandningen. Häll över i smord och bröad springform. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter beroende på ugn. Kakan ska vara fast. Tag ut och låt svalna. Värm grädde och smör i kastrull. När det nästan kokat upp ta bort från värmen. Häll i mjölkchokladen. Rör tills chokladen har smält. Kyl krämen tills den är kall men ej har stelnat. Vispa den till en tjock kräm. Täck tårtan med glasyr. Strö brända mandlar över. Ställ i kylen tills servering. Går bra att göra den dagen innan. OBS! Blir en del brända mandlar över. Spar dem i lufttät burk. Jättegoda på glass eller som de är då godisbegäret sätter in:) Lycka till:)