Hur det är att ha glutenintolerans och cheesecake-recept
I veckan var det Internationella Celiakidagen, en dag då alla med glutenintolerans uppmärksammas. Även jag inkluderad, så för mig känns det ganska viktigt. Det är alltså ingen allergi som man kan bota, utan en kronisk sjukdom där glutenprotein (finns i vete, råg och korn) startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Bryts luddet ner kan inte kroppen ta upp näring från mat vi äter. Går det tillräckligt långt kan tarmluddet brytas ner totalt så det inte växer tillbaka alls, vilket gör att man inte lever så länge. Vi behöver ju alla näring för att överleva. Därför är det svinviktigt att inte få i sig något gluten alls. Och många hajar ju fortfarande inte. Tror att det är någon hälsotrend man hakat på och tycker jag är tråkig som inte smakar. Ocool liksom. Och alla gånger som man suttit där mitt i fikat och bara sippat på kaffe för att man inte tål något som serveras. Eller "potatis eller ris, tål du det?". Man ba, sen NÄR är det vetemjöl i potatis?? Eller "vad gör det om du äter gluten, du får väl bara lite ont i magen?". Spillerill hur jag mår utåt sett, min kropp blir sjuk av detta. Glutenintolerans är så självklart för mig, så jag kan verkligen bli irriterad på folks okunskap ibland. Ibland spelar det heller ingen roll hur många gånger jag förklarar, vissa vill inte lära sig eller förstå. Nåja. Jag är inte den som är den. Efter snart 3 år har jag verkligen accepterat min sjukdom och blivit ett med den. Kommer knappt ihåg hur livet såg ut innan, hur jag förhöll mig till mat. Och det är ju tur att det finns alternativ, vilket var själva syftet med det här inlägget. Recept time! Jag var fikaansvarig på jobbet denna vecka, så efter lite googlande hittade jag ett recept som blev superuppskattat! Enda skillnaden mot en vanlig cheesecake är att det är glutenfria divestivekex, men de smakar precis likadant. Here goes:Botten11 st digestivekex3 msk smält smör1 msk sockerFyllning 400 gram Phiadelphiaost1 dl socker2 st ägg1 tsk vaniljsockercitronskal från 1/2 citron1. Krossa kexen och blanda dem med socker och det smälta smöret. 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). 3. Rör Phiadelphiaosten mjuk. Vispa ägg och socker poröst.4. Rör ihop osten med äggblandningen. Blanda i vaniljsocker och rivet citronskal.5. Häll smeten i formen och grädda i 175 ° i ca 40 minuter. 6. Låt svalna i kylskåp.7. Garnera med lite jordgubbar. Servera den lilla rackaren kall.