Lucka 9- Pepparkakans dag
Hörrni, vet ni vad det är för dag idag..? Idag är det faktiskt pepparkakans dag, en sjukt passande dag så här i december om ni frågar mig. Man kanske inte hinner baka egna pepparkakor men ändå vill baka något idag, så därför tänkte jag tipsa om två recept, som även var med i förra årets julkalender. Först dessa pepparkakscupcakes med lingon, såå fina och juliga. Passar utmärkt till fika!Recept för 12st100g rumsvarmt smör2,5dl farinsocker2 ägg1,5dl creme fraiche3dl vetemjöl1msk malen kanel1tsk malen ingefära1tsk bikarbonatFrosting25g rumsvarmt smör2dl florsocker2tsk vaniljsocker2dl philladelphiaost-Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner crème fraîche i smeten. Blanda mjöl, kanel, ingefära och bikarbonat i en separat bunke och häll det i äggsmeten. Fördela smeten i formar och grädda ca 10 min i mitten av ugnen. Gör så länge frostingen. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med elvisp. Vispa ner osten.Spritsa/bred ut frostingen på de avsvalnade muffinsarna. Toppa med lingon. Glutenfri mjuk pepparkaka. Lika god även om den är glutenfri, vilket är toppen att baka om man inte tål gluten eller bara vill testa något nytt. Jag älskar denna iallafall! Recept3 dl glutenfri mjölmix1 1/2 dl strösocker1 tsk kanel1 tsk malen ingefära1 tsk bikarbonat100 g smör1 dl grädde1 dl mjölk1/2 dl sirap-Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en avlång brödform, (1,5 liter).Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. Rör ner smöret tillsammans med resten av ingredienserna. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Ta ut och skär i bitar. Lycka till!