Lucka 7 II Pepparkakshus
Hej på er! Hoppas ni hade en fin advent igår, glöm inte att ta vara på december och julstämningen. Det går så himla fort. Idag tänkte jag visa er mitt pepparkakshus! Recept pepparkaksdeg 4 dl strösocker2 dl ljus sirap2 dl vatten250 g smör2 msk kanel1 msk mald kardemumma1 msk malda kryddnejlikor1 msk bikarbonat15 dl vetemjöl, + lite till kavlingenTa fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel. Låt degen vila i kylskåpet inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut. Om du vill frysa degen, låt den vila i kylen först och frys den sedan. - Kavla sedan ut degen och skär ut delarna för huset, efter mallar. (Jag använde dessa: MALL) Grädda i ugnen på 200 grader i 4-5 min. Håll koll i ugnen, det är lätt att de bränns. - Jag satte sedan ihop mina delar med limpistol, då vi ändå aldrig äter upp huset efteråt. Det var riktigt smidigt och rekomenderas starkt, men du kan sätta ihop de hur du vill! - Sedan dekorerade jag mitt hus med kristyr och sockerpärlor. Recept kristyr 1 äggvita 4 dl florsocker Vispa ihop äggvitan och 3 dl florsocker med elvisp. Tillsätt sedan lite i taget av florsockret som blev kvar. Lycka till!