Kanelbullar
Snart är det faktiskt dags för kanelbullens dag, shiit vad tiden går fort.. Känns ju som att det var typ igår jag började skolan igen. Aja iallafall, 4 oktober ska vi äta massor av kanelbullar och det är lika bra att börja med bullbaket redan nu. Vet inte hur det är för er men för mig är det en självklarhet att baka egna kanelbullar till dagen, inte för att de är så otroligt mycket bättre än köpta, men vad slår ens doften av nybakat bullar? Varma kanelbullar och ett glas mjölk, muums... ca 40st 150 g rumsvarmt smör5 dl mjölk50 g jäst1 dl strösocker0,5 tsk saltca 15 dl vetemjöl 100 g mjukt smörsockerkanel 1 äggpärlsocker- Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken fingervarm, 37 grader, häll mjölken över jästen och rör om. Tillsätt smöret i mindre bitar, socker och salt. Häll i mjölet, lite i taget och spara lite grann till utbakning. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen och knåda på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika delar och kavla ut varje del till en avlång platta, ca 1 cm tjock. Bred först ut smör på plattorna och strö över ett lager av kanel och ett lager socker . Rulla ihop degen till en rulle och skär varje rulle i ca 10 bitar. Lägg bitarna ned i bullformar på plåtar och låt jäsa under bakduk 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda varje plåt för sig, mitt i ugnen ca 5-10 minuter. Receptet kommer från kungsörnen. Här hittar ni ett annat recept på kanelbullar utan jäst som går otroligt snabbt att göra: Snabba kanelbullar utan jäst