Hallon- och citrontårta
Hej på er, hoppas ni mår fint! På torsdag får jag äntligen sommarlov, så himla skönt alltså. Idag bakade jag en riktigt somrig tårta för att fira det, fylld med hallonmousse och lemoncurd. Ljuvligt gott! Tårbotten recept 24 cm 7 äggsockervetemjölpotatismjöl3 tsk bakpulver 3 lika stora glas- Börja med att sätta ugnen på 175 grader och smöra och bröa en springform på 24 cm. Klä formen med bakplåtspapper på kanterna, innan du bröar den, detta för att formen ska få högre kanter. Knäck äggen i ett av glasen. Mät upp socker i det andra glaset så att det är lika mycket som äggen. I det tredje glaset mäter du upp hälften vetemjöl och hälften potatismjöl, så att det blir lika mycket som i de andra två glasen. Börja med att vispa äggen och sockret vitt och pösigt med elvisp, vispa länge så blir den luftigare. Blanda sedan ned mjölblandningen och bakpulvret och rör om tills det inte finns några klumpar. Häll smeten i formen och grädda längst ned i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna och skär i tre delar. Hallonmousse 4 gelatinblad250 g hallon1 dl strösocker3 dl vispgrädde -Lägg gelatinbladen i kallt vatten och koka upp hallonen tillsammans med sockret i en kastrull. Använd en stavmixer och mixa till en puré, häll sedan hallonpuren genom en sil så att kärnorna försvinner. Krama ur gelatinbladen och smält ner dom i purén. Låt det svalna medan du vispar grädden lätt. Tillsätt purén och vispa det fast. Bred på moussen på en av tårtbottnarna och lägg över en till botten. Lemon curd ca 3 dl 1,5 dl socker2 äggrivet skal från 2 citroner och 1 dl saft50 g smör -Häll alla ingredienser förutom smöret i en skål och värm över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden så att curden inte stelnar. När den har tjocknat tar du av den från vattenbadet och rör ner smöret tills det smält. Bred på curden på den andra tårtbotten och lägg på den sista botten. (Häll upp i en glasburk och förvara det som blir över i kylen.) Marängfrosting 3 st äggvitor2 dl socker3 tsk vaniljsocker -Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Tillsätt socker och vaniljsockret under vispning. Vispa till en jämn och fin maräng. Täck sedan tårtan med frostingen.