SAFFRANSBULLAR

Ett stycke bullar blir som bäst när man får pussar i nacken samtidigt som man knådar, sägs det. Mitt bakintresse lever kvar, för nåt år sedan bakade jag bara när jag var ledsen och nedstämd men nu bakar jag jämt och ständigt känns det som och det ska bli så skönt att få ett eget kök i mars. Här är ett gäng saffransbullar jag slängde ihop häromdagen, med inspiration från Sofie slängde jag även i lite vanilj, tror inte det finns några godare bullar än de med vanilj och saffran! Trots att Sofies är snäppet bättre än mina så kommer receptet jag följde här! Bulldeg150g smör1pkt jäst 5dl mjölk2 kuvert med saffran1 1/2dl strösocker250g kesella1 ägg1/2tsk salt ca 15dl vetemjölVaniljfyllning200g rumsvarmt smör3-5msk vaniljsocker 1 1/2dl strösockerGarnering 2 vispade ägg och pärlsockerSmula ner jästen i en bunke och smält därefter smöret i en kastrull. Mortla saffranet med lite socker under tiden. Häll mjölken och saffranet i smöret och värm upp tills det är fingervarmt, ungefär 37 grader. INTE varmare än så. Rör ut lite av vätskan med jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten av vätskan, kesella, socker, ägg och salt och rör omkring. Tillsätt därefter nästan allt mjöl, degen ska släppa fint från kanterna. Knåda gärna lite extra. När degen är fin, pudra över lite vetemjöl, lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa i 40 minuter. Gör vaniljfyllningen under tiden! Då blandar du bara ihop alla ingredienser till en slät och fin smet. När degen jäst färdigt delar du den i 2 delar och kavlar ut på ett mjölat bakbord. Jag försöker alltid göra den så rektangulär som möjligt. Bred ut fyllningen över degen och rulla ihop längs långsidan, skär i lagom stora bitar.(Man kan även snurra, googla hur man gör!) Lägg i bullformar. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225-250 grader och vispa upp äggen lätt. När bullarna jäst färdigt penslar du försiktigt ägg på varje bulle och strör på pärlsocker, i min familj har vi alltid rikligt med pärlsocker så ha gärna på lite extra!Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, tills bullarna fått en fin färg. Godast är de när de är ljumma tillsammans med iskall mjölk.