Donuts med chokladglasyr

Du behöver Munkar 250 g mjölk (2,5 dl)85 g strösocker (1 dl)18 g vaniljsocker (2 msk)5 g bakpulver (1 tsk)7 g salt (1 tsk)30 g jäst120 g smör, rumstemperatur110 g ägg (2 st)660-690 g vetemjöl (11-11,5 dl)1,5 l olja, till fritering Chokladglasyr 75 g mjölk (0,75 dl)360 g florsocker (6 dl)40 g kakao (1 dl)3 g salt (0,5 tsk) Dekoration strösseljordnötter, hackadeGör så här Donuts/munkar1. Arbeta samma alla ingredienser i en köksassistent med krok. Kör cirka 5 minuter på låg hastighet, öka hastigheten och arbeta degen 10 minuter till eller tills den känns elastisk och fin. Låt degen vila på ett lätt mjölat bord under handduk i 20 minuter.2. När degen släppt spänningen lite kavlar du ut den cirka 1,5 cm tjock och stansar ut rundlar med en utstickare som är 7-8 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper som är lite lätt mjölat och stick ut ett litet hål i mitten (vill du göra munkar då hoppar du över det lilla hålet i mitten). Täck med handduk och låt jäsa 1,5-2 timmar, till dubbel storlek.3. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera 2 doughnuts i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper och flytta sedan över dem till ett galler, låt svalna.Chokladglasyr4. Blanda mjölk och salt i en kastrull, tillsätt florsocker och sist kakao. Värm på medelvärme tills du har en glansig och len glasyr. Doppa dina doughnuts i glasyren och värm och rör om i glasyren lite mellan varven.5. Strö på strössel eller saltade och hackade jordnötter och servera nyfriterade!