Alg- /sjögrässallad
Min mans vänner serverade alg - /sjögrässallad och jag blev kär på en gång. Dock har jag inte provat mig på att göra det själv men när jag åter igen fick en smakbit på den lokala sushirestaurangen så är jag bara tvungen att testa. Det är supernyttigt men som allt annat så skall man skall inte överkonsumera. Jag har hört att man helst skall göra den själv för då slipper man azufärgämnet samt en större mängd socker. Ingredienser 1.5 msk sesamfrön0.5 ark sjögräs (nori)2 msk olja oliv-1 msk vinäger ris- eller1 msk äppelcidervinäger1 msk mirin (alkoholfri söt sake) eller 2 tsk socker eller.... Ingredienser 60 gr wakame alger1 judasöra-svamp, Auricularia auricula-judae Marinad2 msk japansk soya3 msk risvinäger1,5 msk socker1 nypa salt2 msk sesamolja3 msk dashi, japansk fiskbuljong0,5 st finhackad röd chili (valfri)1 msk mirin, japansk matlagningssake (kan uteslutas) 4 msk vita sesamfrön Tillagning Har du tur så får du tag på färska alger, de kan finnas lätt frysta i vissa delikatessaffärer eller på internetaffärer specialiserade på asiatisk mat. Då blandar du bara ihop marinaden och slår den över algerna och svampen och strör över sesamfrön, låt dra en stund innan servering. Om du hittar de mer vanliga torkade algerna så ska de förvällas och blötläggas i marinaden. Skiva shitakesvampen. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i den skurna svampen, koka upp marinaden. Tag kastrullen från plattan och lägg i algerna. Låt dem ligga en stund i marinaden. Tag upp algerna. Klipp dem i tunna strimlor och blanda dem med marinad igen och sesamfrön. Servera som förrätt eller side dish i en japansk meny.