Vegansk Bolognese
Här kommer receptet på vegansk spaghetti med köttfärssås tillagad med torkad sojafärs. Riktigt gott blev det, N kände inte ens skillnad när han åt, jag berättade efteråt att det inte var vanlig köttfärs i. Den passerade testet alltså! Jag visste inte att det fanns torkad sojafärs men det är billigare, nyttigare och miljövänligare än den frysta varianten eftersom den inte innehåller något tillsatt. Jag rekommenderar er starkt att testa denna :)Ingredienser för ca 6 port- 4 dl Torkad Sojafärs - 1 Grönsaksbuljongtärning- 1 pkt Krossade tomater- 2 msk Tomatpuré- 2 dl Rödvin- 2 msk Soja/Worchestersås- 1-2 Morötter, beroende på storlek- 1-2 Selleristjälkar, beroende på storlek- 1 Lök, gul eller röd- 3 Vitlöksklyftor- 1-2 Kanelstänger, beroende på storlek- Smör och Olivolja- Basilika- Ev. Tabasco eller chili- Salt & PepparTorkad sojafärs måste man först koka och hälla av så att den får rätt konsistens och det krävs även mer kryddning och matfett än till vanlig köttfärs eftersom den inte innehåller något eget fett. Koka upp ca 1 liter välsaltat vatten med en buljongtärning och en msk soja eller worchestersås. När vattnet kokar, häll i sojafärsen och sänk värmen till låg värme. Låt puttra i ca 10-15 minuter och häll sedan av ordentligt så att vätskan försvinner.Hacka lök och vitlök och fräs i ordentligt med olja och smör. Tillsätt sojafärsen och låt fräsa lite. Tillsätt vin och tomatpuré och rör om, sedan krossade tomater, ca 1 dl vatten, kanelstång, salta och peppra. (Jag gillar att krydda min köttfärssås med kanel, men du kan självklart krydda med vad du tycker om.) Låt puttra ca 30 minuter, vätskan ska koka in men se upp och rör under tiden, jag tillsatte både mer olja och vatten eftersom såsen kokade torrt lätt.Skiva selleri och morot tunt, tillsätt dessa tillsammans med basilikan. Smaksätt eventuellt med lite mer soja, tabasco eller chili. Smaka av med salt och peppar och låt koka ytterligare 10 minuter. Servera med pasta och parmesan!