Champagnemousse
Här är receptet på den goda champagnemoussen som jag gjorde i helgen! Jag valde att göra med mango och sedan toppade jag med lite blåbär också fast att det inte stod med! Receptet är för 10 pers, men jag kunde fylla 12 glas! • 250 g fryst, tinad mango eller hallon (helst svenska)• 3 ägg• 1 1/2 dl vit sirap• 3 gelatinblad• 1 1/2 dl vispgrädde• 3 msk strösocker• 1 3/4 dl mousserande vin (t ex champagne eller prosecco)•passionsfrukt och hallon till garnering Så här gör du: 1. Mixa mango eller hallon slätt i en matberedare eller med stavmixer. Passera genom en finmaskig sil. Ställ åt sidan. 2. Separera äggulorna från vitorna i två olika bunkar. Vispa vitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt sirapen, fortsätt vispa ca 1 minut. 3. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa grädden fluffig. 4. Blanda gulor, socker och 2 msk av det mousserande vinet (för 10 portioner) i en liten kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och vispa tills blandningen blir tjock och krämig. Ta kastrullen från värmen. 5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i krämen. Rör i resten av det mousserande vinet, lite i taget. 6. Vänd ner krämen i äggvitevispet. Vänd ner mango- eller hallonpurén och sist grädden. Rör försiktigt till en jämn mousse. 7. Fördela moussen i glas. Ställ i kylen minst 4 timmar. Förvara övertäckt i kyl. Hit kan förberedas 1–2 dagar i förväg. 8. Ca 30 minuter före servering: Garnera mangomoussen med urgröpt passionsfrukt eller hallonmoussen med färska hallon. Pudra ev med florsocker.