Vit cashewglass med smak av choklad, citron och vanilj

Hej mina vänner! Det är måndag och dags att sparka igång en ny vecka. Själv sitter jag omgiven av böcker, papper och powerpointpresentationer med information för att försöka reda ut all information om miljövetenskap för att få ihop den sista hemtentan... Inte det roligaste kanske, även om det är otroligt spännande och intressant, när solen skiner och jag hellre hade varit ute och odlat, klippt gräs, joggat, ridit, åkt på utflykt eller stått vid spisen! Men det blir väl tid för det med så småningom, än är terminen inte slut - även om man kan tro det när man tittar ut och ser all sommarprunkande grönska. Jag kan i alla fall bjuda på ett recept på en gudomligt god dessert eller lyxigare eftermiddagsfika. Passar perfekt såhär framåt sommaren, innehåller bara goda grejer (för både kropp, sinnet och smaklökar) och är hur enkelt som helst att slänga ihop. Rekommenderas starkt!  CASHEWGLASSIngredienser 3-4 portioner2 dl cashewnötter + vatten2 dl vatten60 g kakaosmör40 g kokosolja80 g fast honung0,5 tsk bourbon vanilj2 krm kardemumma1 ekologisk citron Gör såhär: Börja kvällen innan med att lägga cashewnötterna i blöt över natten. Häll av vattnet nästa morgon och skölj nötterna med nytt vatten. Lägg dem i en mixer tillsammans med 2 dl nytt vatten. Tvätta citronen noga och riv ner skalet (bara det gula) i en liten kastrull tillsammans med kakaosmör, kokosolja, honung, vanilj och kardemumma. Värm försiktigt på svag värme - det behöver inte bli speciellt varmt, bara så att allt precis smälter. Låt blandningen helst inte överstiga 60° om du har tillgång till en termometer, för då bevaras honungens näringsämnen bäst. Häll sedan ner blandningen i mixern tillsammans med några droppar citronsaft. Mixa helt slätt, stanna och smaka av. Tillsätt eventuellt mer citron och mixa igen. Häll upp i glas eller skålar och ställ i frysen tills det stelnar, ca 1-2 h beroende på skålarnas/glasens form. Låt gärna stå framme en stund innan servering, annars är glassen för hård för att ätas... Servera och njut! Kanske till och med tillsammans med de underbart goda nöt- och kokosflarnen för lite extra knaprighet, en citronskiva och några valnötter? NÖT- OCH KOKOSFLARNIngredienser 3-4 portioner 0,5 dl cashewnötter0,5 dl valnötter1 msk chiafrön1 dl kokande vatten1 msk koksolja2 tsk honung0,5 dl bovetemjöl0,5 dl koksmjölGör såhär: Börja med att koka upp vattnet och hacka under tiden nötterna så fint som möjligt. När vattnet är klart, klicka ner kokosoljan och honungen i vattnet så att de smälter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner vattnet med kokosoljan och honungen. Blanda väl och låt stå 5-10 min, värm under tiden ugnen till 175°. Kavla sedan ut degen ganska tunt mellan två bakplåtspapper och dra bort det översta. Skär eventuellt degen i önskad form - jag skar min i trekanter - eller bryt dem när de är färdiga, för en lite mer rough känsla. Grädda sedan ca 15 min, men håll koll efter ca 10 min - beroende på tjockleken blir de klara olika snabbt. De ska vara gyllenbruna men inte brända. Ta sedan ut plåten och flytta över flarnen till ett galler. Sänk ugnsvärmen till 50°. Låt sedan flarnen torka i ugnen ca 1,5 timme tills de är hårda och torra som knäckebröd. Låt svalna. Klart!  Hoppas ni vill prova, för det här är verkligen så så gott. Jag önskar er en fortsatt trevlig vecka och massor av pepp till alla som kämpar med det sista i skolan, på jobbet eller på universitetet! Puss och kram <3