Vegopuckar med stuvade kvarngryn

Godmorgon och trevlig torsdag på er!Häromdagen lagade jag denna utomordentligt goda, om än kanske inte så snygga, middag! Veganska puckar på sojafärs och palsternacka tillsammans med inlagda gurkor, morotsstavar och stuvande  fullkornsgryn av havre, vete och råg. Kanske en form av husmanskost i ny tappning, vad vet jag. Jag vet att det blev gott i alla fall!  Vegopuckar 2 portioner Ingredienser 2 dl torkad sojafärs eller 4 dl om du använder färdig sojafärs, till exempel sådan du hittar i frysdisken  1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 grovriven palsternacka 1 tsk torkad basilika 1 tsk torkad timjan 1 tsk sött paprikapulver 1/2 tsk gurkmeja 1 msk tomatpuré  2 + 2 msk olivolja 2 msk potatismjöl lite svartpeppar 1/2 - 1 tsk salt smaka av! valfritt stekfett, jag använde rapsolja Gör såhär: Om du använder dig av torkad sojafärs kokar du den enligt anvisningar på paketet, om du använder fryst sojafärs så låter du den tina. Finhacka sedan löken och vitlöken och fräs den tillsammans med palsternacka och alla kryddor förutom gurkmeja i 2 msk olivolja tills allt mjuknat men inte hunnit få färg. Blanda sedan sojafärs, lökblandningen, gurkmeja, tomatpuré, olivolja, potatismjöl, salt och peppar i en rymlig bunke. Låt smeten vila ca 15 minuter och om du vill servera stuvade gryn till kan det vara en idé att börja koka dem nu. Forma sedan bollar av färssmeten som du sedan plattar ut lite. Det är förmodligen lättare att krama bollar av smeten istället för att rulla! Hetta sedan upp valfritt stekfett i en stekpanna och lägg sedan i några puckar i taget som du steker till fin färg på båda sidorna. Redningen till stuvningen gjorde jag genom att vispa ihop och försiktigt värma 2 msk rapsolja med 1 msk potatismjöl och under konstant vispning även blanda i en skvätt havregrädde och sedan havremjölk till en jämn och klumpfri sås med önskad konsistens. Det är otroligt viktigt att inte låta redningen koka! Eftersom den består av potatismjöl kommer den att efter kokning mest likna tapetklister... Gör kanske inte så mycket för smaken men ser lite halvkul ut. Jag blandade sedan redningen med grynen och smakade av med salt, peppar och örtkryddor. Lägg sedan upp allt på tallrik och -voilá! Smaklig måltid.  Puss och kram! <3